Dostupni linkovi

Upravni sud odbio žalbu na zabranu Evroprajd šetnje u Beogradu


Prajd info centar u Beogradu
Prajd info centar u Beogradu

Upravni sud u Beogradu odbio je žalbu organizatora Evroprajda i odlučio da je zabrana šetnje u okviru te manifestacije bila opravdana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 13. septembra je odlučilo da zabrani šetnju u okviru Evroprajda zakazanu za 17. septembar. Organizatori su se žalili na takvu odluku sudu, a 16. septembra ponovo prijavili skup sa skraćenom rutom i najavili okupljanje uprkos zabrani.

Ovogodišnja šetnja planirana je u okviru Evroprajda (EuroPride) 2022, evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovog puta domaćin.

U saopštenju Upravnog suda u Beogradu, objavljenog 16. septembra uveče, navodi se da se žalba organizatora Evroprajda odbija kao neosnovana.

Sud je, kako se navodi, potvrdio da je uvidom u slučaj utvrdio da postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili narušavanja javnog reda u većem obimu. To je, kako se dodaje, jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je prethodno kao obrazloženje za zarbanu šetnje navelo bezbednosne razloge, jer je za taj dan zakazan i skup neformalnih desničarskih grupa, koje se protive Evroprajdu.

Više neformalnih ekstremno desničarskih grupa, uz podršku Srpske pravoslavne crkve (SPC), tri puta su organizovali šetnje centralnim ulicama Beograda, koje su nazvali "litije".

Desničari i crkva protiv Evroprajda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Upravni sud u Beogradu je takođe naveo u svojoj odluci od 16. septembra da navodi organizatora da zabrana šetnje diskriminiše LGBT+ zajednicu nisu osnovani.

Kako je sud naveo, takva odluka je doneta jer u ovom slučaju nije zabranjeno održavanje manifestacije Evroprajd, čiji sadržaji su se odigravali u nedelji od 12. do 17. septembra.

Sud se u odluci pozvao i na dokaze policije, navodeći da se u među njima nalaze i podaci koji su označeni stepenom tajnosti "strogo poverljivo". Sud je, kako se navodi, uvidom u dokaze utvrdio da je pravilno ocenjeno da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost da bi prilikom održavanja šetnje došlo do nasilja, remećenja reda u većem obimu.

Organizatori Evroprajda objavili su smernice za sve one koji planiraju da učestvuju u šetnji u okviru te manifestacije.

Među njima su da učesnici šetnje ne prilaze anti-LGBT demonstratorima i da se ne svađaju sa policijom.

Organizatori su naveli i da ukoliko se neko ne pridržava procedure evakuacije ili drugih mera bezbednosti u slučaju stvarne opasnosti, policija će upotrebiti silu za zaštitu samih učesnika.

Organizatori Evroprajda su savetovali učesnicima i da ukoliko na skup donose transparente ili zastave, da se postaraju da ih nose diskretno do početne tačke šetnje, te da bi nakon nje bilo dobro da ih negde odlože.

Preporuka je i da učesnici skupa nose šal ili maramu za pokrivanje lica, u slučaju da policija mora da upotrebi suzavac.

Savet je i da očigledna odeća u vezi sa LGBT+ treba da bude pokrivena kada se učesnici šetnje kreću do i od mesta održavanja.

Organizatori su naveli i da će veliki tim volontera uvek biti prisutan na Evroprajd događajima, te da im se učesnici mogu obratiti ukoliko im zatreba pomoć, podrška ili ukoliko se, iz bilo kog razloga, ne osećaju bezbedno.

XS
SM
MD
LG