Dostupni linkovi

EU: Izveštaj kancelarije OEBS-a 'potvrđuje zabrinutost' o izborima u Srbiji


Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.
Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.

Evropska unija (EU) smatra da konačni izveštaj OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) o izborima u Srbiji "potvrđuje zabrinutost Brisela da izborni proces zahteva vidljivo poboljšanje i dalje reforme", saopštio je portparol EU Peter Stano.

Prijave o nepravilnostima treba da se rešavaju na transparentan način, uključujući i one vezane za lokalne izbore, poručio je portparol EU putem socijalnih mreža.

"EU pozdravlja to što su srpske vlasti izrazile spremnost da rade sa ODIHR-om na implementaciji preporuka. Nema vremena za gubljenje uoči budućih izbora u zemlji", istakao je Stano.

ODIHR je u sredu saopštio da je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

U izveštaju o izborima koji su održani 17. decembra u Srbiji navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

ODIHR ističe da pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali da nekoliko ranijih preporuka ove međunarodne institucije nije adresirano u dovoljnoj meri – uključujući one koje se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova, sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i državnih resursa u kampanji.

U izveštaju se navodi i da nisu sprovedeni dovoljno efikasni mehanizmi za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, i pristup biračkom spisku.

XS
SM
MD
LG