Dostupni linkovi

Đurić: Prisustvo Srbije na NATO samitu nije promena političkog kursa


Ministar spoljnih poslova Marko Đurić predstavlja Srbiju na NATO samitu u Vašingtonu
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić predstavlja Srbiju na NATO samitu u Vašingtonu

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocenio je da priusustvo Srbije na samitu NATO u Vašingotnu ne znači promenu političkog kursa zemlje.

"U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta", izjavio je Đurić novinarima u Ambasadi Srbije.

Đurić je, kako je preneo Glas Amerike, rekao da je kratko razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i da je bio na večeri koju je Blinken organizovao za zemlje članice i partnere.

Srpski šef diplomatije je rekao da je pozvao američkog državnog sekretara Blinkena da poseti Srbiju.

"Nama je potreban dijalog na najvišem političkom nivou sa Sjedinjenim Državama, ne samo zato da bismo nastavili rast i razvoj naše ekomonije, već nam je ta saradnja potrebna i u onim pitanjima oko kojih se ne slažemo, kao što je pitanje statusa Kosova i Metohije", rekao je Đurić.

Na pitanje Glasa Amerike da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO, Đurić je odgovorio da je Srbija je u Vašingtonu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner, koja je članica "Partnerstva za mir" više decenija i koja vodi svoju spoljnu politiku poštujući razne aktere u međunarodnoj zajednici.

Na dodatno pitaje da li je Srbija bliža Zapadu nakon ovog učešća, Đurić je rekao da veruje da ne može jedno učešće ili jedna izjava da označi stratešku promenu.

"Mislim da kontinuirani trud koji ovde ulažemo nekoliko godina, Srbija menja svoj imidž u međunarodnoj zajednici, projektuje jednu drugačiju novu pozitivnu sliku, otvara svoja vrata i za investicije, ali i za razgovore o globalnim problemima na način koji nas pozicionira kao konstruktivnog aktera u međunarodnoj zajednici", naveo je Đurić.

Đurić je dodao da očekuje sastanke u Beloj kući sa savetnicima predsednika Amerike Džoa Bajdena (Joe Biden), uključujući i savetnika za energetiku.

Naveo je da je razgovarao sa ministrima inostranih poslova niza zemalja, ali da je imao i ekonomske razgovore sa vodećim američkim kompanijama.

Srbija prisustvuje NATO samitu kao učesnica programa "Partnerstvo za mir", a zemlju na tom skupu predstavlja ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Srbija je vojno neutralna zemlja a od 2006. sarađuje sa NATO kroz program "Partnerstvo za mir", koji predstavlja bilateralnu saradnju između NATO i pojedinačnih država partnera.

XS
SM
MD
LG