Dostupni linkovi

Đurić u okviru NATO samita na Blinkenovom skupu 'Žene, mir i bezbednost'


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, 17. april 2024
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, 17. april 2024

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony) 9. jula je u okviru NATO Samita u Vašingtonu učestvovao na pratećem događaju na temu "Žene, mir i bezbednost".

Srbija samitu prisustvuje kao članica programa Partnerstvo za mir, u okviru kojeg od 2006. godine ostvaruje bilateralnu saradnju sa NATO.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saopštenju navelo da skup predstavlja jedan od najvažnijih događaja u okviru Samita, budući da se odnosi na žene, mir i bezbednost, u kontekstu aktuelnih političkih i bezbednosnih izazova u svetu.

"Učesnici sastanka imali su priliku da razgovaraju o posledicama oružanih sukoba na žensku populaciju, ali i značaju uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku država", stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je Srbija druga zemlja u regionu koja je usvojila principe programa "Žene, mir i bezbednost", i čitav niz nadležnih državnih institucija prati primenu i usaglašavanje tih principa.

Pored Srbije, u okviru programa "Žene, mir i bezbednost" nalazi se i Kosovo, koja je jedna od dve zemlje koja već ima otvoren regionalni centar "Žene, mir i bezbednost", prenela je agencija Beta.

Uz Kosovo, centar je otvoren u Kolumbiji, a u narednim mesecima biće otvoren i na Filipinima, kazao je američki državni sekretar na otvaranju događaja.

Ovogodišnji Samit NATO, koji se održava od 9. do 11. jula, odvija se u trenutku kada Rusija intenzivira delovanje na ukrajinskom frontu, zbog čega se kao glavne teme očekuju podrška Ukrajini zbog invazije Rusije i izazovi u regionu Indo-Pacifika.

Vlasti u Beogradu osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i pružaju pomoć toj zemlji, ali nisu prekinule veze sa Moskvom koju nazivaju tradicionalnim prijateljem.

Nedelju dana pre NATO samita Beograd je posetio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, koji je sastao sa visokim zvaničnicima Srbije, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Marka Đurića.

Pre odlaska u Vašington, Đurić je za medije u Srbiji izjavio da će predstaviti politiku Srbije i razgovarati sa predstavnicima zemalja "sa kojima delimo, i sa onima sa kojima manje delimo ili ne delimo stavove o regionalnim i međunarodnim temama. "

Srbija sa zapadnim parterima i Sjedinjenim Državama ne deli, pre svega, stavove o Kosovu čiju nezavisnost Beograd ne priznaje, ali i o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG