Dostupni linkovi

U Srbiji razbijen međunarodni lanac internet prevara s kripto valutama, izjavio Dačić


Ilustrativna fotografija, vizuelni prikaz digitalne kripto valute bitkoin, u prodavnici "Bitcoin Change" u Tel Avivu, februar 2018.
Ilustrativna fotografija, vizuelni prikaz digitalne kripto valute bitkoin, u prodavnici "Bitcoin Change" u Tel Avivu, februar 2018.

U zajedničkoj akciji organa Srbije sa istražnim organima Nemačke i Kipra razbijen je međunarodni lanac internet prevara putem kol centara koji pozivaju na investiranje u kripto valute, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, saopštilo je 24. oktobra ministarstvo.

Dačić je rekao da je u Beogradu pronađen nelegalni kol centar u kome je zatečeno više desetina zaposlenih, "za koje su u toku provere da li su učestvovali u prevarnim radnjama."

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Dačić je naveo da je, prema navodima u zvaničnom saopštenju Evropola (EUROPOL), za sada identifikovano oko 120 žrtava koje su izgubile oko 12 miliona evra.

"Međutim, dalje procene nemačkih istražitelja pokazuju da je mnogo više žrtava širom sveta, a da je prevara iznosila najmanje 300 miliona evra", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kao rezultat ove istrage, identifikovan je veći broj osumnjičenih, uključujući i glavnog počinioca sa Kipra, koji je sada uhapšen.


Dačić je rekao da su tokom akcije, prilikom pretresa, pronađeni materijalni dokazi za vođenje krivičnog postupka i dalje procesuiranje osumnjičenih lica od strane nemačkih istražnih organa.

U Srbiji je 2023. tokom januara i februara u međunarodnoj akciji uhapšeno 30 državljana Srbije pod sumnjom da su uključeni u međunarodnu prevaru sa kripto valutama.

Dve akcije su tad sprovedene u saradnji policije Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije Evrodžast (Eurojust), međunarodnom komandom Federalne policije Australije i istražnim organima Nemačke.

XS
SM
MD
LG