Dostupni linkovi

Pronađena tela deset migranata iz čamca koji se prevrnuo na Drini, među njima i beba


Spasilačke ekipe pretražuju priobalje reke Drine, BiH, 22. avgusta 2024.
Spasilačke ekipe pretražuju priobalje reke Drine, BiH, 22. avgusta 2024.

Deset tela utopljenika izvučeno je iz Drine, među kojima je i telo bebe, nakon što se tokom noći između 21. i 22. avgusta prevrnuo čamac sa migrantima koji su iz Srbije pokušali da pređu reku ka Bosni i Hercegovini.

Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, beba starosti oko devet meseci je bila sa majkom, čije je telo ranije u toku dana izvučeno iz reke.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije do sada su izvukli tela šest muškaraca, žene i bebe, dok su pripadnici policije Republike Srpske pronašli tela dva muškarca. Pretraga se i dalje nastavlja", izjavio je ministar Dačić.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Boris Trninić potvrdio je za RSE da je kod mesta Tegara na području opštine Bratunac došlo do prevrtanja čamca prilikom ilegalnog prelaska iz Srbije u BiH.

"Jedan dio migranta se spasio, izašao je na obalu, drugi dio migranata nije. Potraga i dalje traje, a uskoro će nam se pridružiti ronioci", rekao je Trninć za RSE.

Spasioci u akciji na reci Drini, mesto Tegare, BiH, 22. avgusta 2024.
Spasioci u akciji na reci Drini, mesto Tegare, BiH, 22. avgusta 2024.

Vest o prevrtanju čamca tokom jutra prvo je stigla od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a odmah po prijavi, na lice mesta su upućeni pripadnici policije i Sektora za vanredne situacije Srbije, izjavio je ministar policije Srbije Ivica Dačić.

U pretraživanju reke i priobalja učestvuju službe obe države poput Granične policije BiH, vatrogasaca iz Bratunca i Srbije, ronioci iz Civilne zaštite RS i ronioci policije Srbije.

"Prema rečima migranata koji su došli do obale, u čamcu je bilo oko 25 osoba, a policija i vatrogasci-spasioci zatekli su na obali 18 osoba od kojih je troje dece", saopštilo je Ministarstvo policije Srbije.

Reka Drina u mestu Tegare gde spasioci pretražuju teren, BiH, 22. avgusta 2024.
Reka Drina u mestu Tegare gde spasioci pretražuju teren, BiH, 22. avgusta 2024.

Kako je precizirano u saopštenju, od ukupno 18 preživelih, 16 osoba je iz Sirije i dvoje iz Egipta.

Ranije je za RSE iz Policijske uprave Zvornik saopšteno da je reč o migrantima iz Maroka.

"Osim pripadnika Policijske stanice Ljubovija i Sektora za vanredne situacije, u pretrazi učestvuju i pripadnici Stanice granične policije Ljubovija i Regionalnog centra granične policije prema Bosni i Hercegovini, a očekuje se i dolazak pripadnika Ronilačke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije u cilju pronalaska ostalih iregularnih migranata", izjavio je ministar policije Srbije.

Kako je potvrđeno za RSE iz granične policije BiH, za sada su nepoznate osobe koje su pokušale da prokrijumčare migrante.

"O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH te se u ovom trenutku čini sve da se utvrde činjenice i poduzimaju se sve mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog događaja", navodi se u odgovoru Granične policije BiH.

Srbija je deo "balkanske rute" kojom migranti prolaze na svom putu ka zapadnoj Evropi.

U proteklih deset godina reka Drina odnela je najmanje 40 života migranata koji su pokušavali da je pređu, pokazuju podaci Radija Slobodna Evropa od februara 2024.

Protekle godine kroz Srbiju je prošlo više od 100.000 migranata, što je više od 12 odsto manje u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije (KIRS).

Opadajući broj prelazaka migranata nastavio se i u 2024. godini, a Komesarka Srbije za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević izjavila je 2. avgusta da je u odnosu na 2023. za 80 odsto manji broj dolazaka migranata, te da se zbog toga pojedini prihvatni centri trajno zatvaraju.

XS
SM
MD
LG