Dostupni linkovi

BiH predala Srbiji ostatke tela civila poginulog u ratu u Sarajevu


Sarajevska ruža - mesta kojima su crvenom bojom označene lokacije na kojima su granate ubijale civile tokom opsade Sarajeva.
Sarajevska ruža - mesta kojima su crvenom bojom označene lokacije na kojima su granate ubijale civile tokom opsade Sarajeva.

Srbija je 22. avgusta preuzela od Bosne i Hercegovine identifikovane posmrtne ostatke jednog civilnog lica, koje je stradalo u junu 1992. godine u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Komisije za nestala lica Srbije, ostaci tela ekshumirani su 7. septembra 2023. godine na groblju Bare u Sarajevu.

Identitet civilnog lica utvrđen je metodom analize DNK, dok je konačna identifikacija obavljena 12. juna 2024. godine u organizaciji nadležnih organa Republike Srpske i BiH, uz prisustvo veštaka sudske medicine i članova porodice.

"Komisija za nestala lica će posmrtne ostatke ovog lica predati porodici radi dostojne sahrane u Prokuplju", saopšteno je.

Kako se dodaje, "ovim je nastavljen proces primopredaje žrtava stradalih na teritoriji bivše SFRJ devedesetih godina prošlog veka, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih".

Iz Komisije za nestala lica je saopšteno da je do sada rešeno 212 slučajeva kroz saradnju Srbije i Bosne i Hercegovine.

"U službenim evidencijama Komisije za nestala lica još 214 lica vodi kao nestalo u vezi sa oružanim sukobima na teritoriji bivše SFRJ na prostoru BiH", dodaje se.

'Fikrete, gore nema nikoga, svi su pobijeni'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

U Bosni i Hercegovini je tokom rata 1990-ih godina nestalo oko 32.000 osoba, prema podacima Međunarodne komisije za nestale osobe. Za više od sedam hiljada se i dalje traga.

Prema izvještaju te komisije iz 2014. procjenjuje se da je u sukobima nakon raspada bivše Jugoslavije ubijeno 140.000 osoba.

Od toga broja više od 100.000 je ubijeno u Bosni i Hercegovini.

Na širem prostoru Zapadnog Balkana traga se za oko 11.000 osoba.

XS
SM
MD
LG