Dostupni linkovi

Osmoro učenika i čuvar ubijeni u pucnjavi u školi u Beogradu, teško ranjeno više đaka i nastavnica


Devetoro ubijeno u pucnjavi u osnovnoj školi u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Devetoro ubijenih u pucnjavi u osnovnoj školi u Beogradu

Hronologija pucnjave u školi u Beogradu

  • Učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu pucao je 3. maja oko 8.40 iz pištolja na učenike, nastavnicu i obezbeđenje škole.
  • Ubijeno je osmoro đaka i radnik obezbeđenja škole.
  • Teško je povređeno šestoro učenika i jedna nastavnica.
  • Maloletni K. K. (13), koji je pucao iz očevog pištolja, uhapšen je na licu mesta.
  • Imao je spisak učenika koje planira da ubije, a napad je planiran mesec dana, rekao je načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić.
  • Motiv pucnjave za sada nije poznat.
  • Uhapšen je i učenikov otac koji je, kako je saopštio ministar policije, imao dozvolu za držanje oružja.
  • U Srbiji je od petka, 5. maja, proglašena trodnevna žalost.

Osmoro đaka i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda.

U pucnjavi, koju je otvorio maloletni učenik ove škole, ranjeno je šestoro dece i jedna nastavnica.

Osumnjičeni K. K. (13), koji je u 8.40 ujutru iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja škole, uhapšen je na licu mesta.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić rekao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni imao spisak učenika koje planira da likvidira, da je zločin planiran mesec dana i da još uvek nije poznat motiv napada.

"Pištolj kalibra devet milimetara i jedan malokalibarski pištolj je uzeo od oca, a u školu je poneo i četiri molotovljeva koktela", rekao je Milić.

Privođenje osumnjičenog učenika nakon pucnjave
Privođenje osumnjičenog učenika nakon pucnjave

Priveden i otac osumnjičenog

Ministar policije Bratislav Gašić saopštio je da je uhapšen i učenikov otac.

Gašić je rekao da je otac imao dozvolu za držanje oružja za koje je tvrdio da je bilo zaključano u sefu u stanu, ali da je očigledno da je maloletnik imao šifru sefa.

Dodao je da je otac potvrdio da je vodio sina u streljane.

Pucnjavu je prijavila pomoćnica direktora škole koja je policiji rekla da je jedno dete ušlo u školu i da nasumično puca.

"Nakon toga je policiju pozvao dečak koji se predstavio imenom i prezimenom i prijavio se da je on odgovoran za napad", rekao je načelnik Policijske uprave Beograda.

Reporterka Radnija Slobodna Evropa javila je sa lica mesta da su svi đaci koji su bili u školi tokom pucnjave evakuisani kroz bočni ulaz u zgradu, a da su sve ulice oko škole od jutros blokirane.


Veliki broj vozila hitne pomoći koja su bila parkirana duž škole su otišla, a iz škole su iznesena tela poginulih.

Više đaka i nastavnica operisani

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je da su u Urgentni centar sa prosrelnim ranama primljena tri učenika starosti oko 13 godina i nastavnica.

Dvoje učenika i nastavnica su nakon operacije van neposredne životne opasnosti i njihovo stanje je za sada stabilno, rekao je Ašanin.

"Jedan učenik je prebačen u operacionu salu sa teškim prostrelnim povredama grudnog koša i glave i njegovo stanje je još neizvesno", rekao je Ašanin.

Dva trinaestogodišnja dečaka koja su primljena na kliniku u Tiršovoj su stabilno dok je stanje devojčice koja je primljena sa povredama glave neizvesno, dodao je on.

Policija ispred bolnice u koju su primeljni ranjeni đaci
Policija ispred bolnice u koju su primeljni ranjeni đaci

MUP je pozvao roditelje učenika koji još nisu stupili u kontakt sa svojom decom da se jave u Policijsku stanicu na Vračaru, u ulici Radoslava Grujića 14.

Pucnjava u hodniku škole

Predsednik opštine Vračar gde se nalazi škola Milan Nedeljković rekao je novinarima da je učenik pištolj doneo u rancu i da se pucnjava dogodila u hodniku škole.

On je naveo da škola ima bezbednosne kamere, ali da nema detektore za metal.

"Deca su u stresu. Ovako nešto nije zabeleženo u istoriji beogradskih škola", rekao je Nedeljković.

'Bilo je strašno'

"Bilo je strašno", rekla je novinarima četrnaestogodišnja učenica nakon što je izvedena iz škole.

"Pošto smo imali fizičko, bila sam dole i čula sam neprekidno pucnjavu, nije bio samo jedan pucanj", rekla je učenica, koju je ispred škole sačekala majka.

"Pored sale za fizičko je bio mali prostor i svi smo se ugurali unutra. Ne znam koliko smo vremena proveli tamo, a posle su nas prebacili u salu za fizičko gde je bilo bezbednije i onda smo izašli napolje", ispričala je ona.

Na licu mesta bili su i ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

"Sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavaće MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih", saopšteno je iz ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Branko Ružić stiže u školu nakon pucnjave
Ministar prosvete Branko Ružić stiže u školu nakon pucnjave

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je da se Ministarstvo prosvete hitno uključi u objavljivanje validnih informacija o pucnjavi.

"Nama više ne mogu pomoći ni promene zakona, niti nova podzakonska akta, već nulta tolerancija na nasilne oblike ponašanja, kako dece, tako i odraslih i kontrola oružja", saopštila je predsednica sindikata Jasna Janković.

Kako se navodi, tragedija u osnovnoj školi "dokaz je da živimo u uslovima ekstremnog nasilja".

"Zbog ove pucnjave treba svi da se iskreno zapitamo, kako smo došli dovde i ima li povratka posle tačke u kojoj maloletnik puca da ubije", zaključeno je u saopštenju.

Proglašena trodnevna žalost

Ministar prosvete Branko Ružić rekao da je Vlada Srbije odlučila da proglasi trodnevnu žalost od petka, 5. maja.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je šokiran vestima o pucnjavi u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.


"Moje iskreno saučešće porodicama žrtava", napisao je Bilčik na Twitteru.

On je pozvao na temeljnu istragu ovog "užasnog" slučaja oružanog nasilja.

Naše misli su uz narod Srbije, napisao je na Tviteru američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken , izražavajući saučešće porodicama i "najmilijima nevinih žrtava današnjeg besmislenog nasilja".

Saučešće je uputio i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

"Niko ne bi trebalo da iskusi tu vrstu bola. Sjedinjene Države su spremne da pruže podršku na svaki mogući način", rekao je Eskobar na konferenciji za medije 3. maja.

Saučešće porodicama žrtava uputili su i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, predsednik Saveta EU Charles Michel i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

"Šokirani smo i ožalošćeni pucnjavom u beogradskoj školi ovoga jutra. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", napisala je na Twitteru Marija Pejčinović Burić.

Saučešće porodicama i prijateljima stradalih uputio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill.

"Smrt jednog deteta je tragedija; da toliki broj bude ubijen tamo gde bi trebalo da se osećaju najbezbednijima je nepodnošljivo. Amerika i svet dele vašu tugu", napisao je Hill na Twitteru.

Saučešće porodicama stradalih u pucnjavi u školi u Beogradu među prvima su uputili zvaničnici susednih zemalja Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"U ovom teškom trenutku, naše misli su uz povrijeđene kojima želimo brz oporavak", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Saučešće su uputili i premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Milo Đukanović i novoizabrani predsednik Jakov Milatović.

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto uputila je telegram saučešća predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

"Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj su stradali učenici i zaposlenici u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru u Beogradu. U ime Vijeća ministara BiH i svoje osobno ime, Vama i obiteljima stradalih upućujem izraze najiskrenije sućuti i potpore", pisala je Krišto.

Saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio je i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

U poruci saučešća predsednice Kosova Vjose Osmani, navodi se da nema ništa vrednije od života deteta i ništa bolnije od njegovog gubitka.

"Upućujem najdublje saučešće svim roditeljima koji su danas u Beogradu izgubili decu u stravičnoj pucnjavi u školi i molimo se za brz oporavak svih povređenih", istakla je Osmani.

Izraze saučešća porodicama ubijenih uputio je i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Saučešće je uputila i ambasada Ukrajine i povređenima u pucnjavi poželela brz oporavak.

XS
SM
MD
LG