Dostupni linkovi

Belivuk i Šarić optuženi za ubistva u Atini


Zgrada Specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal u Beogradu, april 2018. Ilustrativna fotografija.
Zgrada Specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal u Beogradu, april 2018. Ilustrativna fotografija.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji podiglo je optužnicu protiv 19 okrivljenih, na čelu sa Veljkom Belivukom i Darkom Šarićem, a zbog sumnje da su organizovali i izvršili četiri ubistva pripadnika "škaljarskog" kriminalnog klana u Grčkoj 2020. godine

Reč je o ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini u januaru 2020. godine, kao i o ubistavima Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u julu iste godine.

U istragama policija Srbije i Crne Gore, četvorica ubijenih su označeni kao visokorangirani pripadnici "škaljarskog" kriminalnog klana.

"Škaljarski" i "kavački" kriminalni klan, poreklom iz predgrađa Kotora u Crnoj Gori, od 2014. godine su u sukobu zbog droge koji se proširio na ceo Balkan.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka, Darka Šarića, Milovana Zdravkovića, Ratka Živkovića, Stefana Andrejića, Dragana Tomića, Marka Petkovića, Vladimira Mandića, Slobodana Vujačićai Nataše Dedić.

Optužnica je podignuta i protiv Blagoja Gašića, Nebojše Jankovića, Vladimira Vojnovića, Dušana Jovanovića, Radeta Stojićevića, Filipa Kneževića, Milinka Brašnjovića, Marka Stankovića i Miloša Jevrića.

Kao organizatori su označeni okrivljeni Veljko Belivuk i Darko Šarić, kao i Radoje Zvicer, državljanin Crne Gore protiv koga se zbog ovih krivičnih dela vodi postupak u Grčkoj.

Za sedam optuženih lica je predloženo suđenje u odsustvu i to Milošu Jevriću, Milovanu Zdravkoviću, Ratku Živkoviću, Stefanu Andrejiću, Blagoju Gašiću, Filipu Kneževiću i Marku Stankoviću.

Za 12 okrivljenih predloženo je produženje pritvora.

Optužnica je, između ostalog, rezultat zajedničkog istražnog tima pravosudnih organa Srbije i Grčke.

Optužnica je predata na potvrđivanje Višem sudu Posebno odeljenje za organizovani kriminal u Beogradu.

XS
SM
MD
LG