Dostupni linkovi

Rusi u Beogradu podržali zadržanog aktivistu Petra Nikitina


Skup podrske Petru Nikitinu pred Skupštinom Srbije, Beograd, 13. jul 2023.

Dvadesetak antiratnih aktivista zatražilo je na protestu u Beogradu od vlasti Srbije da dozvole ulaz u zemlju Petru Nikitinu, osnivaču ruske nevladine mirovne organizacije Rusko demokratsko društvo (RDD).

"Prema njemu je učinjena nepravda. Ne postoji razlog za zabranu i voleli bismo da vidimo objašnjenje države", rekla je Anastasija Vorjanova, koordinatorka RDD-a, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Anastasija Vorjanova (sa desne strane) na protestu u Beogradu, 13. jul 2023.
Anastasija Vorjanova (sa desne strane) na protestu u Beogradu, 13. jul 2023.

Kako je prethodno 13. jula Nikitin izjavio za RSE, njemu odlukom srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) nije dozvoljen ulazak u Srbiju, gde živi poslednjih godina.

Objasnio je da mu je u jutarnjim satima, po dolasku avionom sa odmora, policija na beogradskom aerodromu uručila odluku o zabrani i da se od tada tamo nalazi.

Okupljeni na skupu podrške Petru Nikitinu, uglavnom Rusi nastanjeni u Beogradu, pred zgradom Skupštine Srbije nosili su zastave sa amblemom mira. Držali su natpise "Da li su Rusi u Srbiji bezbedni?" i "Da li je Srbija pod Putinovom komandom?".

Protest podrške ruskom aktivisti Vladimiru Nikitinu, Beograd, 13. jul 2023.
Protest podrške ruskom aktivisti Vladimiru Nikitinu, Beograd, 13. jul 2023.

Advokat Čedomir Stojković, koji zastupa osnivača RDD, rekao je na protestu da Nikitin ima srpsku ličnu kartu i dozvolu za boravak u Srbiji.

"Ne može se izdati zabrana ulaska u Srbiju samo zato što se Aleksandru Vulinu ne sviđa Petar Nikitin - kome se ne sviđa ruski predsednik Vladimir Putin", rekao je Stojković za RSE.

Direktor BIA-e Aleksandar Vulin od 11. jula je na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država zbog, kako je saopštilo Ministarstvo finansija SAD, širenja ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu, umešanosti u operacije sa narkoticima, kao i veza sa trgovcem oružjem pod američkim embargom Slobodanom Tešićem.

Zastava mira na protestu u Beogradu, 13. jul 2023.
Zastava mira na protestu u Beogradu, 13. jul 2023.

Gleb Pušev, Rus iz Sankt Peterburga koji je u Srbiji od pre godinu dana, rekao je za RSE na skupu pred zdanjem parlamenta da je Nikitin mirotvorac u Rusiji i svetu.

"Pritisak na njega je loša poruka Srbije. Mislim da mu je ulaz zabranjen zbog njegovih političkih aktivnosti. Nikitin je protiv Putinovog režima i agresije na Ukrajinu i cenim ga zbog toga", naveo je Pušev.

Granična policija se u odluci pozvala na zakon prema kom se strancu odbija ulazak u Srbiju ako je protiv njega na snazi "zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja, odnosno zabrana ulaska u Srbiju".

"Mislim da je naredba stigla iz Rusije. A odluku da mi ne dozvole da uđem u Srbiju dovodim u vezu sa direktorom BIA Aleksandrom Vulinom", rekao je Nikitin za RSE.

Najavio je da će uložiti žalbu na odluku da mu se zabrani ulazak u Srbiju.

Protest podrške Vladimiru Nikitinu, Beograd, 23. jul 2023.
Protest podrške Vladimiru Nikitinu, Beograd, 23. jul 2023.

Vladimir Nikitin je mirovni aktivista, organizator protesta podrške Ukrajini i kritičar vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA za sada nisu odgovorili na upit RSE zašto mu je zabranjen ulazak u Srbiju.

XS
SM
MD
LG