Dostupni linkovi

Kurdski političar i aktivista pušten iz Prihvatilišta za strance u Srbiji


Protest u Beogradu protiv izručenja Piroglua Turskoj, jun 2022.
Protest u Beogradu protiv izručenja Piroglua Turskoj, jun 2022.

Kurdski političar i aktivista Edževit Piroglu (Ecevit), čije izručenje godinama traži Turska, pušten je 9. jula iz Prihvatilišta za strance u okolini Beograda, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegov punomoćnik, Milan Vuković.

"On je 9. jula dobio rešenje po kojem je otpušten iz Prihvatilišta za strance istekom 180 dana boravka u toj ustanovi. Dobio je drugo rešenje kojim je određeno da napusti teritoriju Republike Srbije u roku od 30 dana", rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, Piroglu može slobodno da boravi u Srbiji do isteka tog roka i ne preti mu opasnost od lišenja slobode.

"On ima važeći pasoš Republike Turske i otići će u zemlju za koju nije potrebna viza za putnike sa turskim pasošem. U zemlje Evropske unije ne može da ode, pošto one traže vizu", kaže Vuković.

Edževit Piroglu, nekadašnji lider Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), uhapšen je u Srbiji juna 2021. godine, nakon čega je pokrenut postupak izručenja po zamolnici Turske.

Zvanična Ankara ga tereti za pet krivičnih dela – članstvo u terorističkoj organizaciji, učešće u ratu u Siriji, nošenje oružja, ucenu i nasilje na javnom mestu.

Njegov pravni tim koji ga je zastupao u Srbiji od početka procesa kaže da u zamolnici nisu pruženi nikakvi dokazi za te optužbe.

U poslednje tri godine Viši sud u Beogradu je tri puta usvojio rešenje o ekstradiciji Piroglua Turskoj, ali je Apelacioni sud dva puta odbacio to rešenje, a treći put presudio da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Time mu je ukinut ekstradicioni pritvor, ali ga je policija odvela u Prihvatilište za strance, čime je turskom državljaninu takođe ukinuta sloboda kretanja.

Piroglu je zbog toga stupio u štrajk glađu koji je nakon 130 dana okončao pre oko dve sedmice u Opštoj bolnici u Pančevu, 20-ak kilometara severno od Beograda.

Turska je od 15. jula 2016. godine, kada je izvršen neuspeo pokušaj puča, pokrenula akciju hapšenja onih za koje su sumnjali da su bili upleteni u pokušaj puča, a veliki broj tih lica je izbegao u inostranstvo.

Prema poslednjim dostupnim podacima, Turska je od 15. jula 2016. do 20. januara 2021. godine podnela 16 zahteva za izručenje svojih državljana iz Srbije.

Pojedini međunarodni eksperti ukazali su ranije da Turska, ali i brojne druge zemlje, zloupotrebljavaju poternice Interpola zarad političkih obračuna sa svojim disidentima.

XS
SM
MD
LG