Dostupni linkovi

Srbi u Severnoj Mitrovici ponovo protestovali zbog zatvaranja paralelnih institucija


Okupljanje zaposlenika paralelne srpske opštine u Severnoj Mitrovici koju su vlasti Kosova zatvorile 30. avgusta, 3. septembra 2024.
Okupljanje zaposlenika paralelne srpske opštine u Severnoj Mitrovici koju su vlasti Kosova zatvorile 30. avgusta, 3. septembra 2024.

Zaposleni u paralelnim srpskim institucijama na severu Kosova, koje su nedavno zatvorile kosovske vlasti, drugi dan zaredom su protestovali u Severnoj Mitrovici ispred zgrada u kojima su se nalazile ove institucije.

Demonstranti, među kojima i zaposleni u paralelnoj opštini Mitrovica, rekli su da je njihovo okupljanje mirno i ponovili da je administracija ove opštine, koju vlada u Prištini smatra nelegalnom, oduvek pružala usluge svim građanima.

Kosovske vlasti su 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Zatvorene su institucije Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok i paralelna opština Leposavić.

Ovu akciju kosovskih vlasti međunarodna zajednica je opisala kao jednostranu i nekoordinisanu, a reagovala je i Srpska lista, glavna stranka lokalnih Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, te zvaničnici Srbije.

Saša Petrović, načelnik Uprave u paralelnoj opštini Mitrovica, rekao je da ova opština radi bez prekida od 1945. godine, pružajući usluge građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

On ističe da su kosovske vlasti obustavile njihov rad bez ikakve odluke, obaveštenja ili objašnjenja.

Petrović je pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Evropsku uniju, da im pomogne da se vrate na posao.

Vučina Janković, načelnik Kosovskog okruga Mitrovica, zatvorene institucije koja je delovala u sistemu Srbije, rekao je da "to nisu paralelne institucije, već institucije koje pružaju usluge svim građanima".

Janković je rekao da protestuju na miran, demokratski način, te je pozvao kosovske vlasti da se "opamete i dozvole da se vratimo na posao".

I on je takođe zatražio od međunarodne zajednice, "koja se zalaže za vladavinu prava i zaštitu manjina, da preduzme konkretne korake u skladu sa svojim mandatom i misijom".

Dva vozila Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) viđena su u blizini mesta gde Srbi protestuju 3. septembra.

Pored pet paralelnih institucija zatvorenih 30. avgusta, kosovske vlasti su u aprilu zatvorile još sedam paralelnih srpskih opština u drugim delovima Kosova.

Na Kosovu postoje opštine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

XS
SM
MD
LG