Dostupni linkovi

Španija od danas predsedavajuća EU


Španija danas od Švedske preuzima predsedavanje Evropskoj uniji kao prva zemlja koja će, u skladu sa Lisabonskim ugovorom, šestomesečno liderstvo u Uniji deliti sa novopostavljenim, stalnim predsednikom Evropskog saveta.

Naime, kao što je poznato, EU je stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, 1. decembra 2009, dobila prvog predsednika Hermana van Rompeja i šefa diplomatije Ketrin Ešton.

Španija preuzima predsedavanje EU s ambicioznim programom da pronađe izlaz iz ekonomske krize, podstakne zapošljavanje i privredni rast, ali i obećanjem da ne odustaje od podrške evropskoj integraciji zapadnog Balkana.

Uoči preuzimanja uloge predsedavajućeg, špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je podiglo bezbednosne i antiterorističke mere u zemlji na viši nivo.

Špansko ministarstva navodi da su mere “podignute na srednji, nivo dva, i ujedno upozorava na mogućnost napada baskijske separatističke organizacije ETA.

Ministarstvo je saopštilo da je kod uvođenja pojačanih mera bezbednosti uzet u obzir i nedavni pokušaj teorističkog napada u SAD, tokom leta na relaciji Amsterdam-Detroit.

Ovog 1. januara Španija preuzima predsedavanje Evropskom unijom s ambicioznim programom da pronađe izlaz iz ekonomske krize, podstakne zapošljavanje i privredni rast, ali i obećanjem da ne odustaje od podrške evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

PLANOVI ZA ZAPADNI BALKAN

U programu koji je predstavio šef diplomatije Migel Anhel Moratinos navodi se rešenost za ulazak novih članica sa Zapadnog Balkana u EU, uz očekivanje da Hrvatska dovrši, a Turska nastavi pregovore o članstvu.

Moratinos je istakao i da će jedna od ključnih briga na Zapadnom Balkanu biti kako da se stabilizuju prilike u Bosni i Hercegovini.

Španski šef diplomatije najavio je da će Španija, deset godina posle samita EU -Zapadni Balkan u Zagrebu, organizovati novi takav susret na visokom
nivou, u maju u Sarajevu.

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Tanja Miščević smatra da će funkcionisanje nove strukture institucija EU moći da se vidi tek s belgijskim predsedavanjem, u drugoj polovini 2010, budući da će Španija imati dvostruku ulogu – da predsedava po starom formatu i da pripremi strukturu za novu vrstu predsedavanja.

Ugovor iz Lisabona predviđa preustrojstvo evropskih institucija, a najvažnije novine su utvrđivanje kvalifikovane većine u Savetu EU, veća uloga Evropskog parlamenta u zakonodavnom procesu i uvođenje funkcija predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

Miščević je za agenciju Beta rekla da je uloga novih funkcija da pomogne efikasnom delovanju i objedinjavanju posebno spoljne i bezbednosne politike EU. "Ali tu ne treba zanemariti i dalje državu predsedavajuću", dodala je ona.

Miščević je ocenila da zemlje, koje će se na mestu predsedajućeg EU i dalje smenjivati na šest meseci, neće u potpunosti izgubiti na značaju, a u slučaju Španije, ta uloga bi mogla biti i veća nego što se može očekivati na osnovu Lisabonskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG