Dostupni linkovi

Šole nominovan za podsekretara u Sekretarijatu za odbranu SAD


Derek Šole, savetnik američkog državnog sekretara bavio se regionom Zapadnog Balkana.
Derek Šole, savetnik američkog državnog sekretara bavio se regionom Zapadnog Balkana.

Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole (Chollet), koji se bavio regionom Zapadnog Balkana, nominovan je na funkciju podsekretara u okviru Sekretarijata za odbranu.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken čestitao je Šoleu na nominaciji.

"Derek je bio ključni član i lider mog tima. Naša nacija imaće brojne koristi od njegovog posvećenog službovanja", objavio je Blinken na društvenoj mreži Tviter.

Šole je u objavi na Tviteru naveo da mu je bila čast da radi sa Blinkenom i timom Stejt departmenta.

"Počastvovan sam zbog prilike da se vratim u Sekretarijat za odbranu i radim sa sekretarom na bezbednosti naše zemlje. Radujem se saradnji sa Senatom na potvrdi moje nominacije", objavio je Šole.

Šoleovu nominaciju treba da potvrdi Senat.

Derek Šole je bio angažovan u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

U januaru je boravio u Beogradu i Prištini u okviru regionalne turneje.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa u januaru rekao je da će konačni sporazum Srbije i Kosova zahtevati "teške izbore" i "političku hrabrost".

"Obe vlade moraju da budu u stanju da pokažu spremnost na kompromis. Mislimo da su ovi kompromisi mogući. Pokušavamo da pronađemo kreativna rešenja kako bismo im pomogli da naprave te kompromise", naveo je Šole.

Derek Šole je od 2012. do 2015. u američkoj administraciji bio angažovan kao pomoćnik sekretara za odbranu zadužen za poslove iz oblasti međunarodne bezbednosti.

Bio je i izvršni potpredsednik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u nemačkom Maršal fondu u Sjedinjenim Državama, preneo je Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG