Dostupni linkovi

Državna firma Crne Gore raskinula ugovor sa bh. kompanijom sa američke 'crne liste'


Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić

Crnogorsko državno preduzeće "EPCG Solar gradnja" saopštilo je 11. jula da je raskinulo poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine "Kaldera company" koja se nalazi na 'crnoj listi' Sjedinjenih država zbog povezanosti sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

"Menadžment je uvažavajući realnost odlučio da sa kompanijom 'Kaldera' raskine ugovor. Odluka je donesena kako naša kompanija ni u kom pogledu ne bi dovela u opasnost svoje poslovanje, jer smo svjesni rizika koje sa sobom nose sankcije Stejt dipartmenta", navedeno je u saopštenju Solar gradnje.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je prethodnih dana objavio da ugovore sa firmama sa američke "crne liste" imaju državne kompanije "EPCG Solar gradnja" i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Potom je Stejt dipartment, na upit RSE o toj poslovnoj saradnji, upozorio da svi subjekti koji obavljaju transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim licima "mogu i sebe izložiti sankcijama".

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija je sredinom juna sankcionisala dvije osobe i sedam kompanija iz BiH, koje se povezuju sa porodicom Dodik.

Na "crnoj listi" su, između ostalih, "Infinity International Group", "Kaldera company" i "Prointer ITSS".

Nakon saopštenja Stejt dipartmenta, reagovalo je crnogorsko Ministarstvo energetike koje je zatražilo od 'Solar gradnje' raskid ugovora sa firmom iz BiH.

Menadžment ove kompanije je potom saopštilo da "želi da se razvija, a ne da ode putem stagnacije".

"Kao privredni subjekt imamo odgovornost za više stotina zaposlenih, pa samim tim ne želimo da ugrozimo ni na koji način svoju finansijsku stabilnost", naveo je menadžment 'Solar gradnje' te poručio da ima namjeru da se kompanija pozicionira na evropskom tržištu i proširi poslovanje.

Oni napominju da je sa firmom "Kaldera" sklopljen ugovor prije odluke Stejt diparmenta o uvođenju sankcija kompanijama iz BiH.

Prethodno je Ministarstvo energetike objavilo da 'Solar gradnja' nije informisala Ministarstvo da sarađuje sa kompanijama koja se povezuje sa Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG