Dostupni linkovi

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži zabranu skupa u Novom Sadu kojim se veliča genocid u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice (foto arhiv)
Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice (foto arhiv)

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani zatražila je 10. jula da bude zabranjen skup ekstremnih desničara, koji su najavili da će na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, 11. jul, na centralnom novosadskom Trgu slobode organizovati "obeležavanje dana oslobođenja Srebrenice".

"Očekujemo da se Grad Novi Sad javno ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove 'manifestacije', inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije", naveli su iz LSV – Vojvođani u saopštenju.

Dodali su da su uvereni da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije duboko žale što je "na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocid".

"Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe ", istakli su iz Lige u saopštenju.

Dodali su da je grb Grada Novog Sada "zloupotrebljen za fašističku manifestaciju, u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu manipulaciju naziva se izdajnikom".

Zabranu održavanja skupa je u odvojenom saopštenju zatražio i Građanski pokret "Bravo" iz Novog Sada. Ocenili su da najava ovog događaja "predstavlja ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca".

Grad Novi Sad je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da nije dao saglasnost za korišćenje grba koji je ekstremno desničarska grupa "Srpski soko" stavila na plakat na kojem se poziva na događaj.

Prema gradskom Statutu Novog Sada, Skupština grada daje saglasnost na upotrebu imena, grba i drugih obeležja Grada.

Na plakatu se nalazi i amblem bh. entiteta Republike Srpske (RS), a u Predstavništvu tog bosanskohercegovačko entiteta su za RSE rekli da ne učestvuju u organizaciji skupa, da su za taj događaj čuli u medijima te da su obavestili nadležne.

Kako je RSE ranije pisao, grupa "Srpski soko" nije zvanično registrovana, a postala je aktivna krajem 2023. godine. U objavama na društvenim mrežama veliča fašistički pokret

Zbor iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kao i osnivača klerofašističke grupe Obraz Nebojšu Krstića.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 Bošnjaka.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida. Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG