Dostupni linkovi

U Sloveniji deseti regionalni samit Brdo-Brioni


Regionalni lideri pred početak sastanka na Brdu kod Kranja
Regionalni lideri pred početak sastanka na Brdu kod Kranja

Na regionalnom samitu Brdo-Brioni, koji je okupio predsednike država Zapadnog Balkana i dve članice Evropske unije (EU) - Slovenije i Hrvatske, usvojena je zajednička deklaracija kojom se od Evropske unije traži da ubrza proces evrointegracija za Zapadni Balkan.

"Pozivamo Evropsku uniju da region Zapadnog Balkana posmatra u celini, a ne samo kao pojedinačne države sa kojima pregovara. To je recipročan proces. Evropska unija mora ubrzati proširenje, a zemlje Zapadnog Balkana moraju ubrzati reforme", rekao je slovenački predsednik Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sastanka regionalnih lidera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da se predsednici država regiona nisu usaglasili oko tačke deklaracije koja je trebalo da se odnosi na promene granica na Zapadnom Balkanu.

"Jedno od pitanja koje je bilo ključno je pitanje promene granica, Srbija se zalaže za princip nemenjanja granica u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija. Ta naša inicijativa nije prihvaćena, ali smo mi ostatkom teksta zadovoljni", rekao je Vučić.

Slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović bili su domaćini samita, a sastanku su prisustvovali članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednici Albanije Ilir Meta, Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. godine pokrenuo Borut Pahor, tada premijer Slovenije, radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Samit Brdo-Brioni se od 2013. godine održava jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Prošlogodišnji samit trebalo je da bude održan na desetu godišnjicu inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG