Dostupni linkovi

Slovenija zamenila kandidata za evrokomesara, u Briselu odloženo predstavljanje EK


Ulaz u sedište Evropske komisije u Briselu, fotografija iz arhive
Ulaz u sedište Evropske komisije u Briselu, fotografija iz arhive

Slovenija je u poslednjem trenutku zamenila ime kandidata za budućeg komesara zbog čega je prezentacija novog saziva Evropske komisije (EK) odložena za nedelju dana.

U ponedeljak, 9. septembra, Slovenija je predložila Martu Kos, bivšu ambasadorku u Nemačkoj i Švajcarskoj. Ovim predlogom podržava se cilj predsednice EK Ursule fon der Lajen (Van der Leyen) o rodno uravnoteženijem sastavu Komisije.

Do ponedeljka je slovenački kandidat bio muškog pola.

Zajedno sa Martom Kos, sada je među kandidatima za buduće komesare u novoj strukturi EK 11 žena i 16 muškaraca, što je i dalje daleko od najavljenog cilja da će u Komisiji postojati polni balans.

Ursula fon der Lajen je trebala da u sredu, 11. septembra, predstavi kandidate za buduće komesare i portfelje koje im je dodelila.

Međutim, slovenački parlament još treba da potvrdi izmenu koja je došla iz Ljubljane, pa je prezentacija odložena za narednu sredu, 18. septembra.

Portparol Erik Mamer je izjavio da da će slovenački parlament u petak, 13. septembra, dati mišljenje o predloženom kandidatu za mesto komesara te da će tek nakon ovog koraka nominacija kandidata biti potpuna i zvanična."

Iz pres službe Evropskog parlamenta (EP) je navedeno da je zbog izmena liste kandidata, Evropska komisija zatražila da Parlament odloži prezentaciju o novom sastavu Komisije dok se ne finalizuje lista kandidata.

Konačni pečat za imenovanja novih komesara daje Evropski parlament nakon saslušanja u određenim odborima, u zavisnosti od resora koji će im biti dodeljen.

Svaki odbor ocenjuje stručnost kandidata i šalje je predsedniku parlamenta.

Potvrda za komesare zahteva apsolutnu većinu Evropskog parlamenta, što podrazumeva 50 odsto plus jedan.

Ukoliko kandidat ne dobije potreban broj glasova, države članice moraju da predlože drugog kandidata, i to u roku od mesec dana.

Negativna ocena može navesti kandidate da se povuku iz procesa, kao što se već dešavalo.

Posle izbora 2019. godine, Evropski parlament je odbio dve kandidature za evropske komesare i tada su evroposlanici tražili od predsednice Evropske komisije Fon der Lajen da izađe sa novim imenima.

XS
SM
MD
LG