Dostupni linkovi

Udruženje novinara Srbije osudilo podizanje tužbi protiv Fondacije Slavko Ćuruvija


Protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 5. februara 2024.
Protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 5. februara 2024.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je protest zbog toga što su Milan Radonjić i Miroslav Kurak, koje je Apelacioni sud početkom 2024. oslobodio optužbi za ubistvo Slavka Ćuruvije, podneli tužbe protiv fondacije koja nosi ime ubijenog novinara.

Tužbe su podneli zbog navodne povrede ugleda i časti.

UNS je u saopštenju ocenio da novinarska i medijska zajednica "imaju pravo" da budu nezadovoljni presudom Apelacionog suda u slučaju optuženih za ubistvo Ćuruvije i da izraze neslaganje sa postupanjem države i suda u tom slučaju.

Početkom juna bivši načelnik beogradskog Resora državne bezbednosti Milan Radonjić tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kome je Fondacija izrazila neslaganje sa presudom Apelacionog suda da oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Tužbu protiv te fondacije potom je podneo i Miroslav Kurak koji je bio optužen kao neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u Beogradu.

Tokom čitavog suđenja koje je počelo 2015. godine, Kurak je bio u bekstvu, pa mu je suđeno u odsustvu.

UNS je saopštio da će nastaviti borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, jer slučajevi ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i smrti Dade Vujasinović "moraju biti rešeni".

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015. sedamnaest godina od ubistva. Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbednosti (DB) u vreme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020, a odluku je obrazložio time da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. doneo presudu kojom su potvrđene kazne iz prvog postupka, ali je tri godine kasnije, u februaru 2024. Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbi četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

To je izazvalo brojne reakcije kako domaćih tako i inostranih medijskih udruženja i javnosti u Srbiji.

25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu za ubistvo Slavka Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Slavko Ćuruvija je, nakon što je napustio poziciju glavnog i odgovornog urednika u državnom listu "Borba", osnovao "Nedeljni telegraf", početkom 1996. godine i prvi nezavisni dnevnik u Srbiji "Dnevni telegraf", a zatim i nedeljnik "Evropljanin".

Bio je kritičar vlasti tadašnjeg autoritarnog predsednika Slobodana Miloševića.

Po posebnom medijskom zakonu, "Dnevni telegraf" je uz još nekoliko medija, zabranjen 14. oktobra 1998. godine, nakon čega je štampan u Crnoj Gori i distribuiran u Srbiji kroz mrežu izdavača.

Tokom poslednje tri decenije, u Srbiji je ubijeno troje novinara i nijedan slučaj nije razrešen. Osim Ćuruvije, reč je o slučajevima ubistva Dade Vujasinović, koja je pronađena mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, i Milana Pantića ubijenog 11. juna 2001. godine u Jagodini.

XS
SM
MD
LG