Dostupni linkovi

Sednica Skupštine Srbije o litijumu 30. septembra


Zgrada Narodne skupštine, avgust 2024. godine
Zgrada Narodne skupštine, avgust 2024. godine

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za ponedeljak, 30. septembar, vanrednu sednicu parlamenta u vezi sa litijumom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Kako se navodi u saopštenju, Brnabić je, na zahtev 86 poslanika iz redova opozicije, sazvala treće vanredno zasedanje Narodne skupštine sa početkom u 14.00.

Dnevni red sednice određen je u zahtevu 86 narodnih poslanika od 10. septembra, navodi se u odluci Brnabić o sazivu sednice, piše na sajtu parlamenta.

Parlamentrana opozicija je u Skupštini 10. septembra predala zahtev za održavanje vanredne sednice u vezi sa izmenama zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je taj opozicioni predlog ocenio kao "imbecilan, nepismen i glup".

Poslanici Skupštine Srbije 30. septembra u 10.00 nastavljaju vanrednu sednicu o rebalansu budžeta, a očekuje se da ona bude završena pre 14.00.

Opoziciona stranka Zajedno je 27. septembra organizovala jednočasovnu blokadu puta na Zapadu Srbije, protestujući protiv najave otvaranja rudnika litijuma u tom delu zemlje.

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
XS
SM
MD
LG