Dostupni linkovi

Bez dogovora vlasti i opozicije, Brnabić raspisuje beogradske izbore za 2. jun


Zgrada Skupštine Srbije, Beograd (foto arhiv)
Zgrada Skupštine Srbije, Beograd (foto arhiv)

Predstavnici vlasti i opozicije nisu postigli dogovor o održavanju svih lokalnih izbora u istom danu kada bi bili održani i beogradski, što je bio ključni zahtev opozicionih koalicija "Srbija protiv nasilja" i NADA.

Iz Skupštine Srbije je najavljeno da će predsednica Ana Brnabić u 17 sati raspisati lokalne izbore u Beogradu.

Prethodno na skupštinskom kolegijumu nije postignut dogovor o izbornim uslovima na kojima insistira opozicija.

"Vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije", poručio je Miroslav Aleksić iz koalicije "Srbija protiv nasilja".

On je naveo da je održavanje svih lokalnih izbora u istom danu jedina "brana da se ne ponovi izborna krađa i preseljavanje birača iz grada u grad".

Druga dva zahteva bila su formiranje nezavisne komisije koja bi vršila reviziju biračkog spiska i da javni servis bude svima podjednako dostupan.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta rekao je novinarima da vlast nema objašnjenje zbog čega ne žele da se svi izbori održe u jednom danu i to po njemu "potvrđuje da vlast nema čiste namere", te da će ponoviti preseljenje birača.

Vlast je negirala navode opozicije i domaćih posmatrača izbora da su u Beograd dovođeni birači iz drugih gradova i susednih zemalja kako bi glasali za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Aleksić je ipak naveo da ima još malo vremena do 18. aprila da se odluči da svi izbori budu 2. juna. Ali je dodao da ih je predsednica parlamenta Ana Brnabć obavestila da će danas raspisati beogradske izbore za 2. jun.

On nije odgovorio na pitanje da li će opozicija bojkotovati izbore ukoliko svi lokalni izbori ne budu istog dana rekavši da će praviti dogovore šta da rade.

Šta je rekla predsednica parlamenta?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da nije mogla da prihvati zahtev opozicije o objedinjavanju beogradskih i drugih izbora jer bi to, kako je ocenila, bio vrlo opasan presedan u kojem bi parlament ograničio mandat većem broju lokalnih samouprava.

Na konferenciji za novinare u parlamentu, Brnabić je rekla da je vlast prihvatila zahteve koji se tiču kontrole biračkog spiska i javnog servisa, ali da treći zahtev o objedinjavanju izbora nije mogao da bude prihvaćen.

"Oko toga nisam bila spremna da razgovaram", rekla je ona.

Prema njenim rečima vlast je bila spremna da se beogradski izbori održe 2. juna, što je krajnji rok, a da bi moglo da se razgovara da ostali izbori budu održani ne u julu ili avgustu, nego u septembru ili oktobru.

"Nažalost, oni su to odmah odbili. Kao i da dalje zajedno radimo na primeni preporuka ODIHR. Pa čak i na primeni ova dva njihova zahteva", rekla je Brnabić.

Upitana da li će do ponoći raspisati beogradske izbore, rekla je da je to njena ustavna i zakonska obaveza.

Brnabić je ranije izjavila da je 3. april krajnji zakonski rok za raspisivanje beogradskih izbora, a da oni moraju da budu održani najkasnije 2. juna.

U Beogradu se ponavljaju lokalni izbori pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji ocenila je da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ODIHR je naveo 25 preporuka za poboljšanje izbornih uslova, a predsednica Skupštine Ana Brnabić kaže da je već implementirano četiri.

U izveštaju je navedeno i da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, ali je najavila ispunjavanje preporuka ODIHR-a.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni uzbori u 65 gradova i opština.

XS
SM
MD
LG