Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila deklaraciju o genocidu u Srebrenici


Porodice žrtava odaju poštu ubijenima u genocidu u Srebrenici, 11. jul 2024.
Porodice žrtava odaju poštu ubijenima u genocidu u Srebrenici, 11. jul 2024.

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula usvojila deklaraciju o odavanju počasti žrtvama genocida.

Zamenik predsednika Skupštine Bahrim Šabani pročitao je tekst deklaracije u kom se osuđuje nekažnjivost počinilaca genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i drugih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Navodi se da Kosovo podržava nastojanja za održivi mir, pravdu i pomirenje, u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid.

Šabani je rekao da je Kosovo solidarno sa preživelima genocida u Srebrenici, ističući da sećanje na "Srebrenicu treba da služi kao podsetnik na kolektivnu odgovornost da se ovakve tragedije spreče u budućnosti".

Zamenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, govoreći o genocidu u Srebrenici, rekla je da je „naša dužnost da se uvek suprotstavljamo mržnji i diskriminaciji, da govorimo i dignemo glas protiv takve nepravde”.

Dan ranije Vlada Kosova odlučila je da 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Skupština Kosova 2021. godine usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine doneo presudu u kojoj se navodi da je Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici u julu 1995. u kom je ubijeno više od 8.300 Bošnjaka.

Isti sud proglasio je Srbiju krivom za nesprečavanje genocida i saopštio da je Srbija prekršila obavezu da kazni počinioce genocida.

XS
SM
MD
LG