Dostupni linkovi

Ukrajinsko udruženje protivi se dolasku Lavrova u Skoplje


Udruženje "Lesja Ukrajinka" protestovalo je u februaru u Skoplju zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu. Fotografija sa protesta u Skoplju 25. februara 2023.
Udruženje "Lesja Ukrajinka" protestovalo je u februaru u Skoplju zbog ruske vojne invazije na Ukrajinu. Fotografija sa protesta u Skoplju 25. februara 2023.

Udruženje Ukrajinaca u Sjevernoj Makedoniji "Lesja Ukrajinka" izrazio je nezadovoljstvo zbog najavljene posjete toj zemlji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

On treba učestvovati na sastanku ministara Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koji će biti održan od 29. novembra do 1. decembra u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

“Iako Vlada tvrdi da dolazak Sergeja Lavrova u Skoplje neće značiti njegov dolazak u bilateralnu posjetu zemlji, već zemlji domaćinu OSCE-a, ipak vjerujemo da u kojem god svojstvu dođe, bitno je to da vodi instituciju terorističke zemlje, koja već gotovo dvije godine svakodnevno uništava mirna naselja i vrši genocid nad ukrajinskim stanovništvom", stoji u pisanom reagovanju "Lese Ukrajinke".

Uprkos tome što "Lesja Ukrainka" kaže da cijeni dosadašnju makedonsku podršku Ukrajini, ipak dodaju da je za njih "nerazumljiv i neprihvatljiv argument taj da će Lavrov doći u zemlju jer je Sjeverna Makedonija predsjedavajuća OSCE-a".

Prethodno su Ukrajina, kao i baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva, najavile da će bojkotirati samit upravo zbog dolaska Lavrova.

Dolazak Lavrova bio je upitan jer je većina zemalja u Evropi zatvorila svoj zračni prostor za ruske avione nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Međutim Sjeverna Makedonija je odlučila napraviti iznimku i dozvolila je dolazak ruske delegacije avionom, a Bugarska je takođe dala jednokratnu dozvolu za prelet ruskog aviona.

Lavrov je ranije izjavio da će doći u Skoplje ako Bugarska otvori svoj zračni prostor.

XS
SM
MD
LG