Dostupni linkovi

Najavljen dolazak Blinkena u Skoplje povodom ministarskog vijeća OSCE-a


Američki državni sekretar Antony Blinken, 3. novembar 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken, 3. novembar 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken prisustvovat će neformalnoj večeri u povodu predstojećeg ministarskog vijeća OSCE-a koje će biti održano u Skoplju 30. novembra i 1. decembra, potvrdio je ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

Ranije je najavljeno i učešće ruske delegacije, u kojoj bi trebao biti i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, iako za njegov dolazak još nema zvanične potvrde.

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je 24. novembra odluku da se samo za ovaj let jednokratno ukine zabrana preleta ruskim avionima, dok sankcije protiv Rusije ostaju na snazi za sve ostale letove.

"Naravno, ne treba očekivati da će svi ostati tri dana. To su važni ljudi koji će doći na određeni dio događaja i otići. Hoće li se datumi njihovog boravka poklopiti, ne mogu reći, jer mi još utvrđujemo te detalje i tu dinamiku", rekao je Osmani na konferenciji za novinare.

Osmani je ranije izjavio da mu je Lavrov početkom novembra poslao pismo u kojem je, kako je rekao šef dipomatije, "pokazao interesovanje i zahtjev da se obezbijedi njegovo prisustvo u Skoplju".

Osmani je prije nekoliko dana rekao da se zahtjevi ruske delegacije za vizu obrađuju i čim bude informacija, javnost će biti obaviještena. Osim osim Sjeverne Makedonije, ruska delegacija će također morati da dobije dozvolu za prelet od Bugarske i Grčke.

Nekoliko dana nakon što je Moskva počela rat protiv Ukrajine u februaru 2022., Bruxelles je zatvorio zračni prostor Evropske unije za ruske letove.

Ministarsko vijeće OESCE-a smatra se ključnim događajem koji će odlučiti kako će organizacija funkcionirati u budućnosti s obzirom na stalne prepreke i blokade koje postavlja Rusija otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Jedan od ključnih izazova je pronaći državu koja će od Sjeverne Makedonije preuzeti predsjedavanje u narednih godinu dana. Estonija je jedini kandidat, ali je Rusija do sada nekoliko puta stavila veto. Posljednji put ruska delegacija je prije nekoliko dana na sastanku ambasadora izašla s negativnim stavom.

XS
SM
MD
LG