Dostupni linkovi

Ekstremna hladnoća u Skandinaviji, u Švedskoj najhladnija januarska noć u 25 godina


Čovek hoda u Helsinkiju pod snegom i ledom, 3. januar 2024.
Čovek hoda u Helsinkiju pod snegom i ledom, 3. januar 2024.

Temperature su u nordijskom regionu u sredu pale ispod minus 40 stepeni Celzijusa drugi dan zaredom, uz obaranje 25-godišnjeg rekorda za najhladniju januarsku noć u Švedskoj pošto je ekstremna hladnoća zahvatila skandinavske zemlje.

U Kvikjok-Arenjarka u švedskoj Laponiji, živa je pala na minus 43,6 stepeni, što je najniža zabeležena temperatura u Švedskoj u januaru od 1999. godine, izvestila je švedska novinska agencija TT.

U utorak je Nikalukta, selo naseljeno autohtonim narodom Sami na severu Švedske, zabeležilo temperaturu od minus 41,6 stepeni Celzijusa. I to selo je u Laponiji, koja se proteže od severnih delova Norveške preko Švedske i Finske do Rusije.

Ida Dalstrom iz Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta rekla je da je na severu Švedske tokom noći bilo minus 25-35 stepeni "i izgleda da će hladno vreme ostati tamo do kraja nedelje", preneo je TT.

Zavejana ulica Kristijansanda na jugu Norveške, 2. januar 2024.
Zavejana ulica Kristijansanda na jugu Norveške, 2. januar 2024.

Hladno vreme sa snegom i olujnim vetrom poremetilo je transport širom nordijskog regiona, gde je zatvoreno nekoliko mostova, dok su obustavljene neke linije železnice i trajekata.

U Finskoj se predviđa da će makar do nedelje ostati hladno vreme s temperaturama do minus 35 stepeni.

Policija je u većem delu Danske u sredu pozvala vozače da izbegavaju nepotrebna putovanja jer su vetar i sneg zahvatili severne i zapadne delove zemlje.

S druge strane, jug Danske je zahvaćen poplavama izazvanim jakom kišom.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG