Dostupni linkovi

Mandatar Mickoski najavio vladu ekonomskog razvoja


Hristijan Mickoski tokom izlaganja u Skupštini 22. juna 2024.
Hristijan Mickoski tokom izlaganja u Skupštini 22. juna 2024.

Parlament Sjeverne Makedonije je 22. juna započeo debatu uoči glasanja o formiranju nove vlade u zemlji članici NATO-a.

Desničarska nacionalistička partija VMRO-DPMNE odnijela je pobjedu i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima 9. maja, što je izazvalo zabrinutost zbog hladnijih odnosa sa balkanskim susjedima i težih pregovora o članstvu sa Evropskom unijom.

Očekuje se da nakon što se glasanje završi 23. juna za premijera bude izabran Hristijan Mickoski, 46, bivši profesor koji je obećao da će nastaviti napore Sjeverne Makedonije za pridruživanje EU.

Ipak je sugerisao da bi mogao tražiti ponovne pregovore o pitanjima vezanim za bugarsku manjinu, što bi vjerovatno naljutilo Sofiju.

"Ova generacija nema opciju neuspjeha i morat ćemo zajedno napraviti velike korake naprijed. Najavljujem furiozan početak projekata”, rekao je mandatar Hristijan Mickoski na sednici parlamenta za izbor nove vlade, obrazlažući predloženi program.

Mickoski je u ekspozeu najavio smanjenje poreza i povećanje penzija, vladu ekonomskog razvoja, rast BDP-a od pet odsto i godišnju inflaciju od 2-2,5 odsto godišnje. Sa skupštinske govornice Mickoski je obećao smanjenje nezaposlenosti na 7% i povećanje plata.

Mickoski se osvrnuo na izgradnju dobrih odnosa sa susjedima, kao i na usklađivanje nacionalnih politika sa evropskim standardima.

"Nastavljamo sa partnerima iz EU i usaglasićemo spoljnu politiku. Nastavlja se podrška Ukrajini u odbrani njenog nacionalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Mickoski.

Prema Poslovniku Skupštine, sjednica je predviđeno da traje najviše dva dana, odnosno da se završi najkasnije 23. juna u ponoć. Vlada će biti izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja poslanika.

Skupštinska većina koja će podržati novu Vladu u Parlamentarnom domu broji 78 poslanika - 58 koalicije VMRO-DPMNE, 14 poslanika koalicije Vredi i šest poslanika Pokreta ZNAM.

Buduća vlada, uključujući Hristijana Mickoskog kao premijera, imaće 24 člana. Imaće pet potpredsjednika i samo tri ministrice.

Nova Vlada imat će ukupno 20 ministarstava, četiri više nego dosad, 15 članova Vlade će biti iz koalicije VMRO-DPMNE, šest iz koalicije Vredi i dva iz ZNAM.

XS
SM
MD
LG