Dostupni linkovi

U Sjevernoj Makedoniji stupila na snagu zabrana kretanja šumama u cilju prevencije požara


Vatrogasac na području makedonske opštine Negotino, juli 2024.
Vatrogasac na području makedonske opštine Negotino, juli 2024.

U Sjevernoj Makedoniji je 15. jula uvedena potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu.

Tu zabranu je uvelo makedonsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na zahtjev Javnog preduzeća "Nacionalne šume", "zbog povećane opasnosti i prevencije pojave šumskih požara na otvorenom prostoru".

Kako je saopštilo Ministarstvo, potpuna zabrana kretanja u šumama i po šumskom zemljištu uvodi se na teritoriju kojom gazduje Javno preduzeće "Nacionalne šume", počinje od 15. jula i trajat će do dana njenog ukidanja u periodu od 6.00 do 20.00 sati.

Potpuna zabrana kretanja u šumama, precizira se, trajat će do procene da je smanjen rizik od šumskih požara, a kretanje u šumama bit će dozvoljeno samo uz pismeno odobrenje podružnica Javnog preduzeća "Nacionalne šume", za područje kojim gazduju.

"Za nepoštovanje ove potpune zabrane kretanja u šumama i šumskom zemljištu, fizička lica koja budu zatečena u kretanju u šumi i šumskom zemljištu, u skladu sa članom 106. Zakona o šumama, kaznit će se novčanom kaznom od 1.500 do 2.000 eura u denarskoj protivvrijednosti", navelo je Ministarstvo.

U Sjevernoj Makedoniji je 13. jula proglašena krizna situacija zbog požara u trajanju od 30 dana na teritoriji cijele zemlje.

Centar za upravljanje krizama je objavio da je ujutro 15. jula na teritoriji zemlje bilo aktivno ukupno devet požara, kao i da su u pomoć iz Turske stigla dva protivpožarna aviona i jedan helikopter.

XS
SM
MD
LG