Dostupni linkovi

U školi u Skoplju koju je pohađala ubijena tinejdžerka zabrinutost i strah


Građani i učenici ispred škole koju je pohađala Vanja Đorčeva, 4. decembar 2023.
Građani i učenici ispred škole koju je pohađala Vanja Đorčeva, 4. decembar 2023.

Roditelj učenice šestog razreda škole u Skoplju koju je pohađala oteta i ubijena četrnaestogošnja Vanja Đorčevska pita se kako da nakon svega pusti kćerku da sama ide u školu.

"Ostavio sam ih ispred dvorišta, a majka ju je dopratila do vrata", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan zabrinuti roditelj, čije je ime poznato redakciji.

Roditelji i učenici iz Osnovne škole "Johan Heinrich Pestalozzi" u općini Centar Skoplje zabrinuti su i uplašeni nakon što je 3. decembra, sedmicu nakon što je nestala na putu do škole, pronađena ubijena učenica devetog razreda.

Četrnaestogodišnjakinja je bila kidnapovana zbog iznude, ubijena je u panici, a osumnjičeni za ubistvo je u bjekstvu u inostranstvu, objavile su makedonske vlasti 4. decembra.

Nakon ubistva vlasti su odlučile da škola koju je pohađala ostane otvorena. O slučaju se razgovaralo s učenicima viših razreda, a niži razredi su imali nastavu, jer im je bilo najteže objasniti šta se događa.

Policija je objavila detalje da su Vanju oteli na ulazu u zgradu u kojoj je živjela, vezali joj ruke i noge, stavili je u vreću za spavanje, a zatim u prtljažnik vozila kojim je odvezena iz grada.

Prema dosadašnjim dokazima, osumnjičeni su planirali tražiti otkupninu, no to se nije dogodilo. Djevojčica je ubijena nepuna tri sata nakon otmice.

Škola je u centru Skoplja, u prometnom dijelu glavnog grada Sjeverne Makedonije, okružena kafićima, barovima, ambasadama i stalnom vrevom. Ubijena djevojčica živjela je nedaleko od škole, ali u ponedjeljak, 27. novembra, nije stigla na nastavu.

Sedam dana kasnije učenici, profesori, roditelji, ali i građani koji je nisu poznavali došli su u školu da se upišu u knjigu žalosti zbog njene smrti i ostave cvijeće.

"Cijela ta slika – knjiga žalosti, policija, novinarske ekipe dodatno ih je uznemirila. Pišu jedni drugima u grupama na društvenim mrežama o ubistvu, zašto se dogodilo, ali ne mogu sagledati širu sliku i da su i oni potencijalne žrtve", kaže za Radio Slobodna Evropa otac učenice šestog razreda škole.

Učenici ostavljaju cvijeće za ubijenu drugaricu u školi, 4. decembar 2023.
Učenici ostavljaju cvijeće za ubijenu drugaricu u školi, 4. decembar 2023.

'Nekad su djeca rasla i igrala se na ulici'

Ulice koje vode do škole u utorak ujutro, 5. decembra, bile su preuske jer su svi roditelji djecu vozili automobilima.

Roditelj koji za RSE kaže da je dovezao dijete, a majka je dopratila do vrata škole priča da sada na svako nepodizanje slušalice reaguju burno i odmah se uznemire.

Ipak, kaže da roditelji trebaju biti oprezni i uravnoteženi kako svojim strahom ne bi djeci napravili dodatne traume. Uznemireni su i bake i djedovi koji svoje unuke često odvoze i dolaze iz škole.

Prije su djeca rasla na ulici, a sad dijete ne smiješ pustiti iz kuće, iz dvorišta, kaže penzionerka Rumena Đurčić koja je došla odati počast Vanji ispred njene škole.

"Moji unuci ne znaju kako je to izaći van i igrati se. Mora ih se nositi u školu i posvuda", kaže ona.

Suze i cvijeće za Vanju u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Psihološka podrška za učenike

Ministarstvo za obrazovanje i nauku saopštilo je da Osnovna škola "Johann Heinrich Pestaloci" pruža psihološku podršku svim učenicima škole, kako bi očuvali njihovo mentalno zdravlje i lakše se nosili s traumatičnim posljedicama cijele situacije.

Prva dječija ambasada Međaši podijelila je smjernice kako odrasli, bilo da su roditelji ili učitelji, trebaju razgovarati s djecom. Poručuju kako je u ovim trenucima najvažnije razgovarati s djecom.

"Jedan pristup može biti da vam je važno znati kako se osjeća, šta zna, koje informacije ima i šta želi znati, da vas pita. Može i nacrta crtež, napiše sastav, ostavite mu slobodu da se izrazi kako mu je najlakše", preporučuju iz te ambasade.

U smjernicama stoji da je incident izoliran slučaj te da su počinitelji poznati i privedeni. Međutim, osumnjičeni počinitelj i ubojica pobjegli su iz zemlje. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

U smjernicama se navodi da je incident izolovan slučaj i da su počinioci poznati i privedeni. Međutim, osumnjičeni da je počinilac i ubica pobjegao je iz zemlje. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

"Nastavnici treba da odvoje vrijeme i razgovaraju o događajima s učenicima, da se ne šire dezinformacije, da ne glume istražioce. Naglasak treba staviti na dječju anksioznost i kako je smanjiti", kažu iz Međaša.

"Učenicima je potrebno ukazati da se radi o izuzetno rijetkom slučaju, vezanom uz kriminalne radnje, koji ni na koji način ne dovodi svu djecu i mlade u opasnost. Odnosno, sigurnost djece u Makedoniji nije ugrožena", stoji u preporukama.

Preporuke psihologa

Za utorak i srijedu preporuka je da u školama nema testova, a da se u nastavi održe druge aktivnosti. Jedna od preporuka je postavljanje "kutije osjećaja" u hodnicima škole, gdje učenici mogu ostaviti pisane poruke saučešća i izraziti svoje osjećaje.

Roditeljima se savjetuje da razgovaraju sa svojom djecom i čuju kako razmišljaju i osjećaju se.

Edlira Destani, dječji psiholog, za RSE je rekla da su i djeca i roditelji pod velikim emotivnim udarom, koji je dodatno pojačan jer su pod stalnim pritiskom nefiltriranih informacija koje dolaze prvenstveno s društvenih mreža.

Škole bi trebale izraditi programe o tome kako se djeca mogu zaštititi u slučaju opasnosti, kaže ona, a roditelji bi trebali biti na oprezu.

"Ako vide drastične promjene u dječjoj dnevnoj rutini, u načinu prehrane, nesanici ili pokazuju nervozu ili druge znakove koje prije nisu imali, trebaju porazgovarati s djecom i potražiti pomoć psihologa", kaže Destani.

Na društvenim mrežama se poziva na proteste u subotu, 9. decembra u Gradskom parku u Skoplju, koji se nalazi nasuprot zgrade iz koje je Vanja oteta.

XS
SM
MD
LG