Dostupni linkovi

Kako zaustaviti mafijaška ubistva i pucnjave u Sjevernoj Makedoniji?


Pucnjave i ubistva, nakon dva posljednja slučaja, posljednjih su dana top tema makedonskih političara. (na fotografiji: makedonski specijalci, arhiv)
Pucnjave i ubistva, nakon dva posljednja slučaja, posljednjih su dana top tema makedonskih političara. (na fotografiji: makedonski specijalci, arhiv)

Dvije pucnjave na otvorenom u Skoplju za manje od 24 sata – jedna na ulici, druga na parkingu, jedna osoba ranjena, a jedna ubijena.

Brojne su informacije o motivu, žrtvama i počiniocima, kao i političke optužbe da se zemlja pretvorila u divlji zapad, do poruka koje uvjeravaju da nema razloga za brigu.

Od građana se, s druge strane, očekuje da im nije svejedno, ali nema mjesta većoj zabrinutosti, smatraju neki od sigurnosnih stručnjaka nakon posljednjih pucnjava u glavnom gradu Sjeverne Makedonije koje su se dogodile u noći 19. avgusta u naselju Čento i ujutro 20. avgusta u blizini tržnog centra Mavrovka.

Krivični dosije umiješanih u ubistvo kod Mavrovke

Profesor iz oblasti bezbjednosnih nauka i krivičnog prava Stefan Budžakovski ističe da je prevencija ključna, ali ako se ne preduzmu prave mjere, biće još ovakvih slučajeva.

Budžakovski: Prevencija je ključna
Budžakovski: Prevencija je ključna

"Ovo što se događa je rezultat određenih obračuna zbog različitih uticaja, dugova, neriješenih odnosa između kriminalnih grupa i struktura. To se desilo i u slučaju šiša bara u East Gateu [tržni centar u Skoplju], a potom je nekoliko sličnih događaja uslijedilo", rekao je Budžakovski za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je izvijestilo da se "jedan od osmorice optuženih za ubistvo kod centra Mavrovka predao policiji".

Policija je saopštila da intenzivno traga za osobom koja se sumnjiči za pomaganje u izvršenju krivičnog djela ubistvo.

Motivi napada još nisu službeno poznati, ali umiješani već imaju dosije.

"U vozilu nije pronađeno zlato, obavljeno je vještačenje svih predmeta koji mogu da posluže istrazi. Osobe koje su učestvovale u ubistvu na parkingu kod tržnog centra Mavrovka, gdje je upucan V.E. (59), pripadaju kriminalnom miljeu. Osoba je upucana pred njegovom suprugom. Ostale detalje o žrtvi ne možemo da damo", naveo je MUP.

Istragu je otvorilo i Državno tužilaštvo koje je navelo da je jedno lice osumnjičeno za krivična djela ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

Tužilaštvo ističe da je osumnjičeni namjerno lišio osobu slobode. Zatim je od supruge žrtve uzeo torbu sa laptopom i pobjegao automobilom bez registarskih oznaka.

"Na lice mjesta stiglo je i drugo vozilo marke citroen belgijskih registarskih oznaka iz kojeg je nepoznato lice izašlo i iz prtljažnika automobila oštećenog iznijelo kutiju sa ručnim alatom i udaljilo se. Drugi osumnjičeni je napustio citroen u Gazi Babi [jedna od deset gradskih opština Skoplja], sjeo u automobil audi. Nastavili su da se kreću, ali su ih policajci presreli u ulici Stojna Stefkova. Dok je druga osoba vozila, osumnjičeni je izašao sa suvozačevih vrata i pucao, pokušavajući da ubije policajce koji su htjeli da ga zaustave", saopštilo je Tužilaštvo.

Policajci su, navodi se, u samoodbrani ispalili više metaka u vazduh i uspjeli da savladaju i privedu osumnjičenog, dok je druga osoba pobjegla i za njom se traga.

Obračun bandi

Kada dođe do pucnjave između kriminalnih grupa, prema riječima Budžakovskog, oni koji vrše ova djela obično "paze da ne izazovu povrede ili da ne uznemire prisutne".

"Međutim, s druge strane, i to stvara određenu nesigurnost", dodaje on.

Sam način izvršenja ovog i drugih sličnih ubistava ukazuje na određenu zabrinutost za bezbjednost, tvrdi profesor krivičnog prava, Kebir Abziu.

"Međutim, mislim da [zabrinutost] nije tako velika i da građani ne bi trebali strahovati od kriminalnih bandi. Mislim da postoje neke bande koje se međusobno obračunavaju. Građani mogu da budu zabrinuti ako se zateknu na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme. Smatram da bezbjednosna situacija nije na tom nivou da bismo zaista trebali biti veoma zabrinuti", rekao je Abziu za RSE.

Geografsko profiliranje kriminaliteta i stvarne informacije

Kada je u pitanju prevencija, koja je ključna u suzbijanju ovakvih zločina, profesor Budžakovski ističe "geografsko profilisanje kriminala".

On napominje da su u posljednjem periodu ovakve kriminalne radnje česte u opštinama Čair, Šuto Orizari, Čento, Aračinovo i drugdje.

Policija, navodi on, treba realno da informiše, ali i uvjeri javnost da će preduzeti ozbiljnije mjere za prevenciju kriminala u opštinama, a koje bi se otkrile putem tzv. geografskog profiliranja kriminaliteta.

"U ovim opštinama potrebne su planske, sistematske i kontinuirane mjere koje će da odgovaraju na ono šta se tamo dešava. Na primjer, treba imati pojačanu operativnu aktivnost, zatim na osnovu informacija kontinuirano preduzimati mjere prema određenim osobama – pretrese, inspekcije, pojačanu kontrolu u vezi sa kriminalnim radnjama i povećati efikasnost. Tako će ove opštine polako biti izbjegavane za obavljanje kriminalnih radnji", kaže Budžakovski.

Profesor Abziu ističe da komunikacija policije i drugih nadležnih organa treba da bude transparentna i otvorena, što će, zauzvrat, doprinijeti da građani budu mirniji.

"Mislim da bi policija trebala više da informiše građane kako bi bili mirniji, jer sam nedostatak informacija izaziva zabrinutost u pogledu bezbjednosti", smatra profesor.

Kada je riječ o rješavanju ovakvih situacija, pojedini stručnjaci za bezbjednost postavljaju i pitanje potpune transformacije sigurnosnog sistema i rješavanja pitanja kadra.

Ovi poslovi, naglašava profesor Budžakovski, ne smiju da se tretiraju kao socijalne službe za zapošljavanje raznih kadrova. Za one koji već rade, dodaje on, treba preduzeti mjere za njihovo dalje školovanje, specijalizaciju i profesionalizaciju.

"Prvo nam je potrebna vizija, plan i moraju biti usklađeni, jer nije dovoljno samo napraviti plan i djelovati. Obično se dešava da neke stvari kopiramo iz zemalja Evropske unije, ali svaki problem ima svoju genezu. Moramo prvo utvrditi te stvari, a onda na osnovu njih da djelujemo", mišljenja je Budžakovski.

Vlada najavljuje odgovor bandama, opozicija traži ostavku ministra

Pucnjave i ubistva, nakon dva posljednja slučaja, posljednjih su dana top tema makedonskih političara.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) optužuje vladu za nekompetentnost jer su "mafijaški obračuni postali svakodnevica", a MUP i ministar Panče Toškovski "ne uspijevaju da pronađu počinioce i rasvijetle slučajeve".

"Nesposobnost vlade Mickoskog pretvorila je Sjevernu Makedoniju u divlji zapad. Zločinačke bande psuju, kriminalci bježe iz zatvora, a građani strahuju za svoju bezbjednost. Nema skandala u protekla tri mjeseca koji nije bio vezan za Toškovskog i MUP", poručili su iz SDSM-a, zahtijevajući ostavku ministra unutrašnjih poslova.

Vlast, s druge strane, smiruje situaciju. Premijer Hristijan Mickoski kaže da su kriminalne strukture postojale i postojaće, ali obećava "žestoku borbu ". Građanima poručuje da se osjećaju bezbjedno.

"U ovom periodu tranzicije pojedinci uzimaju maha. Neki su ohrabreni nekim centrima moći, ali mi ćemo se boriti i pobijediti ih. Znajte da ćemo se žestoko oduprijeti kao država i pobijedićemo ih. Građani treba da se osjećaju bezbjedno i slobodno. Ova vrsta kriminalnih zlikovaca završiće tamo gdje im je mjesto", rekao je Mickoski 20. avgusta.

Slične poruke poslao je i novi direktor Zavoda za javnu bezbjednost Aleksandar Janev, koji je na društvenim mrežama poručio da neće dozvoliti da se "grad i država pretvore u poligon za kriminalne grupe".

Pored potrage za trećeosumnjičenim za ubistvo kod tržnog centra Mavrovka 20. avgusta, policija radi i na rasvjetljavanju pucnjave u naselju Čento 19. avgusta.

Tada su, prema onome što je zvanično poznato, iz vozila u pokretu ispaljeni pucnji na automobil volkswagen austrijskih registracija. Automobilom je upravljao 43-godišnji državljanin Austrije, koji ima prijavljeno boravište u Skoplju, a njegov suvozač bio je 30-ogodišnji muškarac iz Skoplja.

Muškarac star 43 godine završio je sa ranama u Kliničkom centru u Skoplju, a iz MUP-a je saopšteno da je na njega pucano iz vatrenog oružja kalibra 9 mm i da se "preduzimaju mjere u cilju rasvjetljavanja slučaja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG