Dostupni linkovi

Američka ambasadorka u UN pozvala Kosovo i Srbiju da hitno provedu sporazum


Linda Thomas-Greenfield odvojeno se sastala sa šefovima diplomatija Srbije i Kosova
Linda Thomas-Greenfield odvojeno se sastala sa šefovima diplomatija Srbije i Kosova

Ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild u odvojenim susretima sa šefovima diplomatija Kosova i Srbije pozvala je obje države na hitnu primjenu postignutog sporazuma o normalizaciji.

Grinfild je u Njujorku 26. aprila, dan pred sjednicu Savjeta bezbjednosti o Kosovu, razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Prethodno se 25. aprila sastala sa zamjenicom premijera Kosova i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom-Švarc.

Sjedinjene Države i dalje će biti aktivno angažovane u davanju podrške Kosovu i Srbiji dok ispunjavaju svoje obaveze u postizanju predvidljivih i mirnih odnosa, kazala je Tomas-Grinfild srpskom ministru.

Ona je naglasila "koliko je važno da obje strane hitno primjene obaveze iz istorijskog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji" koji su postigli, navodi se u saopštenju portparola američke misije pri UN Nejta Evansa.

Dodaje se da su američka ambasadorka i šef srpske diplomatije razgovarali i o važnosti dugotrajnog partnerstva SAD i Srbije.

Dačić očekuje da Blinken posjeti Srbiju

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je u razgovoru sa američkom ambasadorkom istakao da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim prijedlogom i provedbom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa sa Prištinom.

Ponovo je, međutim, da za Srbiju postoje crvene linije od kojih neće odustati. Takođe je naglasio da je za Srbiju rad UNMIK-a u punom kapacitetu od velike važnosti, s obzirom na osjetljivu situaciju na Kosovu.

Šef srpske diplomatije još je rekao kako se nada da će se u predstojećem periodu realizovati posjeta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Srbiji.

Razgovor sa kosovskom ministarkom

Ambasadorka Tomas-Grinfild prethodno je 25. aprila i u razgovoru sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervali-Švarc pozvala na hitnu primjenu dogovora Srbije i Kosova o normalizaciji, navedeno je u saopštenju portparola američke misije pri UN Nejta Evansa.

Saopšteno je da su američka ambasadorka i kosovska ministarka razgovarale o "dugotrajnom partnerstvu SAD i Kosova".

Srbija i Kosovo bi 2. maja u Briselu trebalo da nastave pregovore o normalizaciji odnosa koje vode uz posredovanje Evropske unije (EU). Pregovori će biti nastavljeni u svjetlu intenziviranih diplomatskih aktivnosti zapadnih partnera, prevashodno EU i SAD.

Ti napori rezultirali su postizanjem Ohridskog sporazuma - kojim su se kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG