Dostupni linkovi

Vašington uveo oštre mjere izvoza ruskoj paravojnoj grupi Vagner


Paravojna grupa Vagner, koja učestvuje u agresiji na Ukrajinu, otvorila je 4. novembra vojno-tehnološki centar u Sankt Peterburgu
Paravojna grupa Vagner, koja učestvuje u agresiji na Ukrajinu, otvorila je 4. novembra vojno-tehnološki centar u Sankt Peterburgu

Američka administracija ograničila je izvoz tehnologije ruskoj paravojnoj grupi Vagner zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ova grupa, poznata i po saradnji sa desničarima u Srbiji, je 2017. dodana na američku crnu listu za trgovinu, nakon što je Rusija pripojila ukrajinsku regiju Krim.

Sada je označena i kao krajnji vojni korisnik i suočava se s novim oštrim ograničenjima pristupa tehnologiji proizvedenoj bilo gdje u svijetu s američkom opremom, prenosi Reuters.

"Grupa Vagner jedna je od najozloglašenijih plaćeničkih organizacija na svijetu i aktivno čini zločine i krši ljudska prava širom Ukrajine", objavio je u srijedu 21. decembra podsekretar za trgovinu za industriju i sigurnost Alan Estevez.

"Danas šaljemo jasnu poruku igračima koji nisu zvanično državni a koji žele preuzeti palicu brutalnosti od Putinove posrnule vojske da Ministarstvo trgovine neće oklijevati djelovati protiv njih", kazao je.

Ovaj potez predstavlja podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je u srijedu posjetio Bijelu kuću i ponovo dobio uvjeravanja o podršci SAD-a usred nastavka ruske agresije na Ukrajinu.

Sjedinjene Države podržale su Kijev isporukama oružja vrijednim milijarde dolara i strogim sankcijama Rusiji otkako je ta država napala Ukrajinu u februaru u, kako je to objasnila, "specijalnoj operaciji".

Sjeverna Koreja je u novembru isporučila oružje grupi Vagner i možda planira još isporuka, saopštila je Bijela kuća 22. decembra.

Portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost John Kirby upozorio je na uspon te paravojne grupe.

Grupa Vagner je na putu da postane "rival" ruskoj regularnoj vojsci, rekao je Kirby i dodao da će SAD uvesti dodatne sankcije toj grupi.

Vagner grupa, privatna vojna grupa koja ima bliske veze s Kremljom, osnovana je 2014. nakon što je Rusija zauzela i anektirala ukrajinski poluotok Krim i podstakla separatističku pobunu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Poznato je da se njene snage bore u dijelovima Ukrajine, uključujući i brutalnu, dugotrajnu bitku za mali grad Bakhmut.

XS
SM
MD
LG