Dostupni linkovi

SAD će dati 2,3 milijarde dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini


Američki ministar odbrane Lloyd Austin (desno) pozdravlja ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova u Pentagonu u Washingtonu, 2. jula
Američki ministar odbrane Lloyd Austin (desno) pozdravlja ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova u Pentagonu u Washingtonu, 2. jula

Sjedinjene Države će uskoro objaviti više od 2,3 milijarde dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin 2. jula tokom sastanka sa ukrajinskim kolegom u Pentagonu.

Ukrajinski zvaničnici mjesecima pozivaju svoje saveznike da isporuče više sistema protivvazdušne odbrane za odbranu od čestih raketnih i bespilotnih napada ruskih snaga nakon invazije Moskve 2022.

Austin je rekao da će najnoviji paket oružja za Ukrajinu uključivati oružje poput protutenkovskog oružja i protuzračnih odbrambenih presretača te će omogućiti ubrzanu nabavku protuzračnih odbrambenih presretača NASAMS i Patriot.

U ruskim napadima ubijene su najmanje četiri osobe i ranjeno više od dvadesetak drugih oko istočne regije Donjeck u Ukrajini, dok je više od deset ljudi ubijeno u ruskim napadima u južnom gradu Khersonu, rekli su dužnosnici.

Rusko ministarstvo obrane je u međuvremenu tvrdilo da je uništilo do pet ukrajinskih borbenih aviona u napadu balističkim projektilima na zračnu bazu u središnjoj Ukrajini. Bivši ukrajinski vojni dužnosnik potvrdio je napad na zračnu bazu Myrhorod, ali je rekao da su ruske tvrdnje pretjerane.

U objavi na Telegramu, Vadym Filashkin, šef ukrajinske vojne uprave za Donjeck, rekao je da su četiri osobe ubijene u tri odvojena sela 1. jula. Dodatnih 27 osoba je ranjeno u napadima, rekao je.

U Hersonu, gradu na jugu koji su ukrajinske snage ponovo zauzele krajem 2022. godine, u ruskom granatiranju ranjeno je najmanje pet osoba, rekao je načelnik lokalne vojne administracije Oleksandr Prokudin.

Nakon povlačenja na istočnu, suprotnu obalu rijeke Dnjepar krajem 2022. godine, ruske snage su nastavile da bombarduju Herson i okolne okruge, terorišući stanovništvo i ostavljajući grad u neizvjesnosti.

Nakon što je ukrajinska kontraofanziva prekinuta ranije ove godine, Rusija vodi vlastitu, više lokaliziranu ofanzivu na nekoliko lokacija preko 1.200 kilometara duge crte bojišnice, uključujući one u blizini gradova Chasiv Yar i Pokrovsk.

Početkom maja, ruske snage su pokrenule nove napore sjeverno od grada Harkiva. To je usporilo posljednjih sedmica, kako su se ukrajinske trupe preraspoređivale i potiskivale napredovanje, iako ruske snage kopaju rovove i stvaraju trajniju odbranu.

Ipak, ruska nadmoć u vazduhu omogućila je njenim avionima da koriste tešku municiju poput kliznih bombi da unište ukrajinske položaje.

Rusko ministarstvo odbrane je 2. jula saopštilo da je dan ranije ispalilo rakete Iskander-M na vazdušnu bazu Myrhorod, oko 150 kilometara od ruske granice.

"Kao rezultat ruskog vojnog udara, uništeno je pet operativnih višenamjenskih lovaca Su-27, a oštećena su dva koja su bila na popravci", navodi se u saopštenju Ministarstva u Telegramu.

Tvrdnja da su avioni oštećeni nije mogla biti odmah potvrđena, iako su i ruski i ukrajinski ratni blogeri opširno izvještavali o napadu.

Ukrajinska vojska nije dala izjavu o tvrdnji. Jurij Ihnat, koji je bio portparol vazduhoplovnih snaga do marta, potvrdio je da je vazdušna baza pogođena, ali je umanjio štetu.

"Bio je napad. Ima gubitaka, ali ne onih kako neprijatelj tvrdi", rekao je Ihnat u objavi na Facebooku.

U međuvremenu, najviši komandant ukrajinskih zračnih snaga tvrdio je da su vojni avioni 1. jula pogodili rusko skladište municije na okupiranom poluostrvu Krim.

U poruci za Telegram, general Mykola Oleshchuk nije precizirao tačnu lokaciju, ali je objavio video s lokalnog Telegram kanala koji navodno prikazuje napad na Balaklavu, lokaciju u blizini glavne pomorske luke Sevastopolj.

Ukrajina je posljednjih mjeseci pojačala zračne i pomorske napade na objekte i opremu na Krimu i okolnim vodama.

Pomorske bespilotne letjelice oštetile su ili potopile više od dvadesetak ratnih brodova Crnomorske flote, a Ukrajina je koristila krstareće rakete i kamikaze koje je isporučio Zapad da pogodi objekte za popravku mornarice, pa čak i sjedište ruske Crnomorske flote.

XS
SM
MD
LG