Dostupni linkovi

SAD najavio do 1,7 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini


John Kirby (fotoarhiva)
John Kirby (fotoarhiva)

Sjedinjene Države najavile su 29. jula dva paketa pomoći Ukrajini u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da će predsjednički paket, u vrijednosti do 200 miliona dolara, uključivati protuzračne presretače, municiju za HIMARS, artiljerijske i minobacačke metke, te Javelin i druge protutenkovske rakete.

Ministarstvo odbrane SAD-a je najavilo i 1,5 milijardi dolara kroz fondove inicijative za sigurnost i pomoć.

Resursi će "pojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu" kroz sposobnost ispaljivanja projektila dugog dometa i protutenkovsko oružje, kao i opremu za održavanje prethodnih donacija Sjedinjenih Država, rekao je Kirby.

Prema izvještaju Pew Research Centra od 29. jula, više od polovine Amerikanaca zabrinuto je zbog sve dužeg trajanja ruske invazije na Ukrajinu i troškova povezanih s pružanjem pomoći.

Usprkos dvostranačkoj podršci pomoći Ukrajini u Kongresu, američka javnost je podijeljena po pitanju stepena podrške koju bi Washington trebao pružiti, pokazalo je istraživanje Pew Research Centra.

Centar je izvijestio da, iako 48 posto Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države imaju odgovornost da pomognu Ukrajini, 49 posto ne podržava ove navode.

Unatoč nedavnim kampanjama za povećanje podrške Ukrajini među republikancima u Kongresu, Pew Research Centar navodi da gotovo polovina republikanaca smatra da Washington pruža previše pomoći Ukrajini, u poređenju sa 29 posto Amerikanaca ukupno.

Samo 19 posto Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države ne pružaju dovoljnu podršku.

Dok republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Donald Trump tvrdi da će okončati rusku invaziju na Ukrajinu za 24 sata ako bude izabran, samo 34 posto Amerikanaca kaže da rat predstavlja "veliku prijetnju" američkim interesima, navodi se u izvještaju.

Isto tako, Pew Research Centar je otkrio da demokrate češće nego republikanci ističu da su zabrinuti da će Rusija preuzeti Ukrajinu i izvršiti invaziju na druge zemlje u Evropi.

Usprkos protivljenju pomoći, postoji "široka javna podrška zadržavanju strogih ekonomskih sankcija" Rusiji, prema navodima Pew Research Centra.

XS
SM
MD
LG