Dostupni linkovi

SAD će Ukrajini 'osigurati sredstva protuzračne odbrane, ne i rakete ATACMS'


Vojni taktički raketni sistem (ATACMS), fotoarhiva
Vojni taktički raketni sistem (ATACMS), fotoarhiva

Bijela kuća je navela u četvrtak da će Sjedinjene Države isporučiti "velika" sredstva protuzračne odbrane Ukrajini, međutim, predsednik Joe Biden ne želi osigurati rakete dugog dometa ATACMS, koje je zatražio ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski u posjeti Washingtonu.

Američki predsjednik odlučio je da ne osigura rakete ATACMS, ali nije isključio tu mogućnost u budućnosti, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.

Zelenski, koji se nalazi u posjeti Vašingtonu, izjavio je ranije u četvrtak da bi za njega bilo "razočarenje" da ode bez tih raketa.

Sullivan je rekao da su zahvaljujući američkoj vojnoj pomoći, ukrajinske snage uspjele "osloboditi više teritorija za tri mjeseca nego što su Rusi (bili) u stanju zauzeti za osam mjeseci".

"Nekoliko većih gradova u Ukrajini danas nije pod ruskom okupacijom ili dominacijom. Prvo, zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih vojnika i ukrajinskog naroda koji ih podržava, ali i, ne beznačajno, zahvaljujući materijalnoj podršci koju smo pružili", rekao je Sullivan.

Zelenski je u četvrtak došao u Bijelu kuću, gdje mu je dobrodošlicu poželio američki kolega Biden. Ukrajinski šef države spreman je za daljnje razgovore nakon napornog dana ključnih sastanaka.

Zelenski i Biden u Bijeloj kući, Washington, 21. septembra 2023.
Zelenski i Biden u Bijeloj kući, Washington, 21. septembra 2023.

Već ranije je posjetio Pentagon i Capitol Hill radi sastanaka s visokim vojnim dužnosnicima i senatorima.

Američki predsjednik i prva dama Jill Biden dočekali su Zelenskog i njegovu suprugu Olenu Zelensku. Predsjednici su se potom rukovali i pozirali fotografima.

Dok je ulazio u Bijelu kuću, Zelenski je rekao da je ova njegova posjeta "jako važna".

XS
SM
MD
LG