Dostupni linkovi

Washington 'zabrinut' mađarskom istragom protiv antikorupcionih organizacija


Poslanici mađarskog parlamenta, Budimpešta, februar 2024.
Poslanici mađarskog parlamenta, Budimpešta, februar 2024.

Sjedinjene Države su kritikovale novi zakon u Mađarskoj o suverenitetu kao antidemokratski nakon što je Kancelarija za zaštitu suvereniteta pokrenula istragu protiv dva nadzorna tijela za borbu protiv korupcije, među kojima je i Transparency International.

Zakon koji je donesen u decembru 2023., zabranjuje inostrano finansiranje stranaka ili grupa koje se takmiče na izborima i podrazumijeva kaznu do tri godine zatvora, prenosi Reuters.

Zakonom je uspostavljena i kancelarija za praćenje rizika od političkog upletanja.

Kancelarija za zaštitu suvereniteta je pokrenula u utorak istragu protiv mađarskog ogranka antikorupcione organizacije Transparency International (TI) i internetske istraživačke kuće Atlatszo.hu koja se fokusira na korupciju.

U saopštenju američkog State Departmenta se navodi da je "duboko zabrinut" istragama i da ih naziva "drakonskim postupcima".

"Pokušaj mađarske vlade da uznemirava, zastrašuje i kažnjava nezavisne organizacije je u suprotnosti sa načelima demokratskog upravljanja ukorijenjenog u vladavini prava", ističe se u saopštenju.

"Taj zakon ne ograničava Kancelariju u ciljanju ljudskih prava i temeljnih sloboda vlastitih građana i dovodi u opasnost svaku državu, poslovni subjekt ili pojedinca koji odluči da sarađuje sa njima", dodali su.

Zakon je kritikovao američki State Department, kao i panel stručnjaka za ustavno pravo iz Savjeta Evrope, organizacije za zaštitu ljudskih prava, koji su rekli da bi mogao da ima "zastrašujući efekat" na slobodnu i demokratsku raspravu u Mađarskoj.

Evropska komisija je pokrenula prekršajni postupak zbog zakona u februaru ove godine, navodeći da potencijalno potkopava demokratske vrijednosti i temeljna prava Evropske unije.

Mađarski premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine i sa dvotrećinskom većinom u parlamentu koja njegovoj stranci Fidesz omogućuje promjenu bilo kakvog zakona, odbacio je optužbe da potkopava demokratiju u Mađarskoj nakon usvajanja zakona.

XS
SM
MD
LG