Dostupni linkovi

SAD i Kina pripremaju susret Bidena i Xija


Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega Joe Biden, Nasa Dua, Bali, Indonezija, novembar 2022.
Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov američki kolega Joe Biden, Nasa Dua, Bali, Indonezija, novembar 2022.

Sjedinjene Države i Kina dogovorili su se da će surađivati u smjeru očekivanog samita između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga sljedećeg mjeseca, rekli su američki dužnosnici u petak, nakon sastanaka između kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yija i visokih američkih diplomata u Washingtonu, piše Reuters.

U prvoj posjeti kineskog ministra vanjskih poslova Washingtonu od 2018. diplomatski veteran Wang Yi sastao se i s Bidenom na sat vremena, u razgovorima koje je Bijela kuća opisala kao "dobru priliku" za održavanje komunikacijskih linija otvorenima između dva geopolitička suparnika s dubokim razlikama u politici.

Wangovi sastanci s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom tokom dva dana trajali su ukupno devet sati, rekli su američki dužnosnici, opisujući te interakcije kao "iskrene i dubinske".

Bidenovi glavni suradnici iznijeli su ključne brige Washingtona: potrebu za ponovnom uspostavom vojnih komunikacijskih kanala između dviju zemalja, akcije Pekinga u Istočnom i Južnom kineskom moru, Tajvan, ljudska prava, ilegalnu trgovinu prekursora fentanila i slučajeve Amerikanaca zatočenih u Kini, rekli su američki dužnosnici.

Ključno područje za koje se čini da pokazuje neki pozitivan zamah je očekivani sastanak između Bidena i Xija na marginama samita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) sljedećeg mjeseca u San Franciscu.

"Pripremamo se za takav sastanak", rekao je novinarima jedan od visokih dužnosnika koji je želio ostati anoniman.

"Očito, kineski čelnici često javno potvrđuju da je putovanje mnogo bliže, pa ću prepustiti kineskoj strani da otkrije hoće li i kada to objaviti", rekao je dužnosnik.

Wang je rekao Bidenu da je cilj njegove posjete pomoći u "zaustavljanju pada" američko-kineskih veza "s pažnjom na San Francisco", ne navodeći nikakve detalje, prema kratkom saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG