Dostupni linkovi

Huti obećali odgovor nakon udara SAD-a i Britanije na 36 ciljeva u Jemenu


Polijetanje sa nosača aviona američke mornarice USS Dwight D. Eisenhower u napadu na ono što američka vojska opisala kao vojne ciljeve Huta u Jemenu, 3. februara 2024.
Polijetanje sa nosača aviona američke mornarice USS Dwight D. Eisenhower u napadu na ono što američka vojska opisala kao vojne ciljeve Huta u Jemenu, 3. februara 2024.

Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su u subotu napade na 36 ciljeva u Jemenu, u drugom danu velikih američkih operacija protiv grupa povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda.

U udarima su pogođena zakopana skladišta oružja Huta, raketni sistemi i lanseri koje su hutisti koristili za napad na brodove u Crvenom moru, a ciljano je 13 lokacija širom zemlje, rekao je Pentagon, prenosi Reuters.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin istakao je da su udari imali podršku i Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Holandije i Novog Zelanda.

"Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila", rekao je Austin.

"Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu", dodao je.

Huti su u subotu obećali da će odgovoriti na američke i britanske napade.

Portparol pobunjeničke grupe rekao je na mreži X da ih treća runda udara neće odvratiti od njihovog "moralnog, vjerskog i humanitarnog stava" u podršci Palestincima u Gazi.

Oglasio se i Iran koji je ocijenio da su ovi napadi u suprotnosti sa tvrdnjama SAD-a i Velike Britanije da žele izbjeći širi sukob na Bliskom istoku.

Teheran upozorava da su daljnji napadi "prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti" nakon treće runde napada na pobunjenike u Jemenu.

Hamas, kojeg su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom, osudila je napade, upozorivši da "eskalacija prijeti stabilnosti u regionu".

"Snažno osuđujemo američko-britansko bombardovanje Jemena i smatramo ga očiglednim napadom na suverenitet bratske arapske zemlje i eskalacijom koja će uvući region u dalje nemire i nestabilnost", naveo je Hamas.

Sjedinjene Države su u petak izvele napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije i milicijama koje podržava, navodno ubivši gotovo 40 ljudi.

Ti napadi, koje su osudili Iran i Irak, bili su osveta za napad dronovima kojim su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od 40 američkih vojnika u Jordanu prošle nedjelje.

Dok Sjedinjene Države optužuju milicije koje podržava Iran za napade američkih trupa u bazama u Iraku, Siriji i Jordanu, jemenski Huti koje podržava Iran gađaju komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije dijelove Jemena, kažu da su njihovi napadi solidarni s Palestincima dok Izrael napada Gazu. Međutim, SAD i njegovi saveznici karakterišu napade Huta kao neselektivne i prijetnju globalnoj trgovini.

Sjedinjene Države prethodno su izvele više od deset napada na ciljeve hutista u proteklih nekoliko sedmica, ali nisu uspjele zaustaviti napade te grupe.

Jemenska novinska agencija (Saba) koju vode hutisti, objavila je da su SAD i Britanija u subotu pokrenule 14 racija na pokrajine Taiz i Hodeidah.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) navela je u nedjelju da je uništila protivbrodsku krstareću raketu u Jemenu koja je bila spremna za ispaljivanje na brodove u Crvenom moru.

"Snage SAD-a su identifikovale krstareću raketu u jemenskim područjima pod kontrolom hutista i utvrdile da predstavlja neposrednu prijetnju brodovima i trgovačkim brodovima američke mornarice u regiji", ističe se u saopštenju.

Američka Centralna komanda je jedno od devet operativnih komandi Oružanih snaga SAD-a čije područje odgovornosti uključuje 20 zemalja centralne i zapadne Azije.

XS
SM
MD
LG