Dostupni linkovi

Inspektori stigli u Dumu, strah da su Rusi uklanjali dokaze


Ruske snage patroliraju Dumom, u blizini Damaska 16. aprila 2018
Ruske snage patroliraju Dumom, u blizini Damaska 16. aprila 2018

Eksperti međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) ušli su u sirijski grad Dumu, nedaleko od Damaska, izvijestili su sirijski državni mediji. Inspektori su u Siriju stigli za vikend i prvobitno je bilo planirano da sa radom počnu u subotu.

Potom su Rusi saopštili da će inspektori OPCW moći da uđu u ovaj grad u istočnoj Guti, za koji se sumnja da je bilo poprište posljednjeg hemijskog napada u srijedu, da bi danas sirijska državna televizija objavila da su već stigli na odredište.

Imajući u vidu odugovlačenje sa odobrenjem da inspektori uđu u Dumu, SAD se plaše da je Moskva već uklanjala dokaze sa mjesta napada.

Nešto ranije je Rusija konačno dala odobrenje da međunarodni eksperti uđu u Dumu u srijedu, ali 18. aprila, gdje će ispitivati mjesto na kojem je, kako se sumnja, u subotu 7. aprila izveden hemijski napad, za koji je Zapad optužio sirijske vlasti, i zbog kojeg su proteklog vikenda Sjedinjene Američke Države, Francuska i Britanija izveli udare na hemijska postrojenja Bašara al-Asada.

Igor Kirilov, šef ruske Jedinice za radiološku i biološku zaštitu, ranije je objasnio medijima da putevi prema Dumi tek treba da budu deminirani i očišćeni i da će ih on provjeriti zajedno sa bezbjednosnom službom Ujedinjenih nacija (UN) danas (utorak) nakon čega će inspektori moći da uđu u taj grad sjutra.

"Za srijedu (18. aprila) je planirano da stignu eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW)", izjavio je Kirilov.

U ponedjeljak je generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja Ahmet Uzumcu rekao u Hagu da su ih ruski i sirijski zvaničnici izvjestili da je "još u toku bezbjednosna provjera prije nego što bi ulazak mogao biti odobren”.

Kako se sumnja, hemijski napad u Dumi, gradu u blizini Damaska izveden je 7. aprila. Stradale su desetine ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je evidentirala da su 43 osobe koji su umrle te subote, imale "simptome izlaganja visoko toksičnim hemikalijama".

Napad smrtonosnim gasom na pobunjeničku enklavu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Kao odgovor na to SAD, Britanija i Francuska su prošle subote, 14. aprila, izveli vazdušne udare na postrojenja sirijske vlade.

Sirijski državni mediji su u utorak rano ujutru objavili da je njihova vazdušna odbrana oborila nekoliko raketa iznad centralne provincije Homs. Rakete su navodno za mete imale vazdušne baze snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Nije najjasnije ko je izveo napad, a Pentagon se, preko portparolke Heather Babb, oglasio porukom da "nema koalicionih ili američkih operacija u toj oblasti".

Kako navodi Associated Press (AP), nema komentara iz Izraela, koji često izvodi udare u Siriji, ali ih rijetko priznaju.

Eksplozije su se čule u oblasti u kojoj se nalaze dvije baze, prema navodima sirijske Opservatorije za ljudska prava, koja prati sukob preko svoje mreže i izvora širom zemlje. Oni su rekli da niti jedna raketa nije pala unutar baza.

Usporavanje pristupa Dumi ostavlja otvorenim mnogo nedoumica.

Ambasador SAD u OPCW, Kenneth Ward je u ponedjeljak rekao da su Rusi već "vjerovatno posjetili mjesto navodnog napada otrovnim gasom, te je izrazio zabrinutost da su možda već 'mijenjali' dokaze sa namjerom da odvrate napore OPCW misije sakupljanja dokaza".

Britanska delegacija pri ovoj organizaciji je tražila da se inspektorima omogući "neograničeni pristup" Dumi, dodajući da "Rusija i Sirija moraju sarađivati".

Ruski zvaničnici su prošle sedmice u više navrata ponovili da je upravo pomenuta ruska Jedinica za radiološku i biološku zaštitu posjetila navodno mjesto napada i da nijesu pronašli nikakve dokaze o hemikalijama niti na mjestu napada, niti u bolnicama u Dumi, niti kod građana. Posljednji put je to ponovio, ruski amabasador Vasilij Nebenzija na zasjedanjuSavjeta bezbjednosti UN u subotu veče nakon vazudušnih udara na Siriju.

"Ruski vojni stručnjaci nijesu našli niti jedan trag hlorina ili bilo kojeg drugog toksičnog agensa kada su posjetili mjesto navodnog napada,” rekao je Nebenzija u subotu.

Ruski vojni stručnjaci nijesu našli niti jedan trag hlorina ili bilo kojeg drugog toksičnog agensa: Vasilij Nebenzija
Ruski vojni stručnjaci nijesu našli niti jedan trag hlorina ili bilo kojeg drugog toksičnog agensa: Vasilij Nebenzija

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je optužbe Zapada u ponedjeljak odbacio kao "neosnovane" uz ocjenu da je Moskva stalno podržavala "objektivnu" istragu u vezi sumnji o hemijskom napadu.

Peskov je vazdušne udare koalicije predvođene SAD, ponovo nazvao "kršenjem međunarodnog prava" i aktom agresije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Sergej Rjabkov je sugerisao da je posjeta inspektora mjestu napada odgođena kao rezultat vazdušnih udara.

Posebno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za BBC rekao: "Ja vam mogu garantovati da Rusija nije mijenjala mjesto napada".

Lavrov je takođe ponovio rusku tvrdnju da u Dumi nije bilo hemijskog napada, dodajući da je "ono što se tamo dogodilo bilo inscenirano".

Svjedoci i zapadne vlade su pak rekli da su helikopteri izbacili sarin i hlorid bombe koje su ubile mnogo djece i žena koji su se krili u skloništima od borbi između vladinih i pobunjeničkih snaga.

SAD, Britanija i Francuska su ispalile 105 raketa na tri hemijska postrojenja sirijskog režima 14. aprila.

SAD i njihovi saveznici su naveli da je cilj ovog napada bio da se spriječi dalja upotreba hemijskog oružja, a ne da promjeni pravac rata u Siriji ili da zabace režim Bašara al-Asada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG