Dostupni linkovi

Hezbolah lansirao rakete na Izrael 


Izraelski protivraketni sistem Iron Dome presreće rakete lansirane iz Libana prema Izraelu, u Tel Avivu, Izrael, 22. oktobra 2024.
Izraelski protivraketni sistem Iron Dome presreće rakete lansirane iz Libana prema Izraelu, u Tel Avivu, Izrael, 22. oktobra 2024.

Hezbolah je u utorak rano ujutro saopštio da je ispalio salve raketa na dvije ključne baze u blizini Tel Aviva i pomorsku bazu zapadno od Haife, piše Reuters.

Diplomatski napori do sada nisu uspjeli okončati višegodišnji rat u Gazi a sukob se prelio i između libanonske oružane grupe Hezbolah i Izraela, koji se dramatično intenzivirao posljednjih sedmica nakon godinu dana razmjene vatre uglavnom preko južne granice Libana.

Nakon teške noći izraelskih napada na jug Libana i južna predgrađa njegovog glavnog grada, Hezbolah je rekao da je ispalio rakete na bazu Glilot koju koristi Jedinica 8200 izraelske vojne obavještajne službe i područje Nirit u predgrađu Tel Aviva.

Grupa je rekla da je također ispalila rakete na pomorsku bazu izvan lučkog grada Haife dalje na sjever.

Trenutno nema izvještaja o žrtvama. Izraelske vlasti su saopštile da su vazdušne sirene aktivirane u oblastima jugoistočno od Tel Aviva zbog identifikovanog jednog projektila koji je prešao iz Libana i pao na otvoreno područje. U Tel Avivu su se oglasile i druge sirene.

Libansko ministarstvo zdravstva saopštilo je u ponedjeljak da se broj mrtvih od početka izraelske ofanzive popeo na 2.483, dok je 11.628 ozlijeđeno. Izraelske vlasti kažu da je 59 ljudi ubijeno u sjevernom Izraelu i na okupiranoj Golanskoj visoravni u istom razdoblju.

Izraelska višeslojna protuzračna odbrana presrela je veliku većinu projektila i dronova ispaljenih na njega od početka rata u Gazi.

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je prije godinu dana kada je grupa koju podržava Iran počeo lansirati rakete na sjever Izraela u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas, na početku rata u Gazi.

Pojačala se posljednjih sedmica, kada je Izrael bombardovao južni Liban, južna predgrađa Bejruta i dolinu Bekaa, ubivši mnoge od najviših lidera Hezbolaha i poslavši kopnene trupe preko granice. Hezbolah je sa svoje strane ispalio rakete dublje u Izrael.

XS
SM
MD
LG