Dostupni linkovi

Si Đinping pozdravio 'starog prijatelja' Kisindžera u Pekingu


Kineski premijer Ču En Laj i tadašnji savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer (Henry Kissinger) tokom istorijskog susreta u Pekingu 1971.
Kineski premijer Ču En Laj i tadašnji savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer (Henry Kissinger) tokom istorijskog susreta u Pekingu 1971.

Kineski lider Si Đinping pozdravio je bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera kao "starog prijatelja" tokom susreta u četvrtak, 20. jula u Pekingu.

Kisindžer je tokom posete Kini ove sedmice pozvao na približavanje Vašingtona i Pekinga, koji se i dalje spore oko niza pitanja, od ljudskih prava do trgovine i nacionalne bezbednosti.

Kisindžer, 100-godišnji diplomata, inicijator je istorijskog zbližavanja SAD i Kine 1970-ih i održavao je bliske kontakte sa njenim liderima svih ovih godina.

"Kineski narod ceni prijateljstvo i nikada nećemo zaboraviti našeg starog prijatelja i vaš istorijski doprinos unapređenju razvoja kinesko-američkih odnosa i jačanju prijateljstva između kineskog i američkog naroda", rekao je Si Kisindžeru, prenose državni mediji.

"To nije samo koristilo dvema zemljama, već je promenilo i svet", dodao je Si.

"Svet trenutno doživljava promene koje nisu viđene u jednom veku," rekao je kineski lider.

"Kina i Sjedinjene Države su ponovo na raskrsnici i obe strane ponovo moraju da naprave izbor," naveo je Si.

Kisindžer je zahvalio Siju što ga je ugostio u državnom zdanju Diaoiutai, gde se sastao sa tadašnjim premijerom Džou Enlajem 1971. godine.

"Odnosi između naše dve zemlje biće ključni za mir u svetu i napredak naših društava", rekao je bivši diplomata.

Kisindžerov put u Kinu 1971.

Kisindžer je tajno doputovao u Peking 1971. godine sa misijom uspostavljanja odnosa sa komunističkom Kinom.

Time je utrt put za istorijsku posetu predsednika Ričarda Niksona (Richard Nixon) Pekingu 1972. godine u pokušaju da promeni geopolitičku kartu sveta u kome je dominirao Hladni rat Zapada sa socijalističkim lagerom predvođenim Sovjetskim Savezom.

Ta pružena ruka SAD Kini stavila je tačku na izolaciju azijskog giganta i doprinela njegovom usponu na međunarodnoj sceni, pre svega ekonomskom.

Kisindžerova poseta se poklopila sa dolaskom u Peking američkog izaslanika za klimu Džona Kerija, a usledila je posle nedavnih poseta ministarske finansija Dženet Jelen i državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Od 1971. godine, dr Kisindžer je posetio Kinu više od 100 puta", saopštila je kineska televizija CCTV.

Državna novinska agencija Sinhua prenela je da je on u utorak rekao ministru odbrane Li Šangfuu da "u današnjem svetu izazovi i prilike koegzistiraju, a i Sjedinjene Države i Kina treba da eliminišu nesporazume, mirno koegzistiraju i izbegavau konfrontaciju".

Kisindžer se u sredu sastao i sa visokim diplomatom Vang Jijem, koji je pohvalio Kisindžerov "istorijski doprinos razvoju kinesko-američkih odnosa".

"Američkoj politici prema Kini potrebna je diplomatska mudrost Kisindžerovog stila i politička hrabrost Niksonovog stila", rekao je Vang.

Kisindžer je dobio je Nobelovu nagradu za mir za pregovore o prekidu vatre u Vijetnamu.

Ali, neki ga smatraju neoptuženim ratnim zločincem zbog njegove uloge u širenju rata u Vijetnamu na Kambodžu i Laos, podržavanju državnih udara u Čileu i Argentini i zatvaranju očiju pred masovnim zločinima Pakistana tokom rata za nezavisnost Bangladeša 1971. godine, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG