Dostupni linkovi

Sistem 'Amber alert' za nestale osobe počeo da radi u Severnoj Makedoniji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sistem hitne potrage za nestalim "Pronađi me" od ponedeljka je dostupan u Severnoj Makedoniji, kako bi se doprinelo brzom upozoravanju javnosti kada neko nestane, saopšteno je na promociji u Skoplju.

Sistem počinje sajtom www.najdime.org.mk, na kome će biti objavljeni podaci o nestalim licima, nakon što nestanak potvrdi MUP.

Odmah posle toga se uključuju i ostale karike u sistemu, rekla je Aleksandra Radevska iz građanske organizacije Novinari za ljudska prava, koja je inicijator projekta.

"Praksa je da se alarmi za šire alarmiranje javnosti o nestalim licima dižu samo u slučaju da imamo otmicu, odnosno visok rizik po život nestalog lica. To će biti urađeno u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Kad god se odluči da je potreban širi alarm, onda i mi pokrećemo sistem. Ono što očekujemo jeste da građani nestalu osobu prijave MUP-u", rekla je Radevska.

Deca su prioritet zbog njihove ugroženosti, ali će sistem biti dostupan i za sve slučajeve nestalih u kojima može da bude od pomoći.

Promociji su prisustvovali predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova (MUP), prosvete i zdravlja, javnog gradskog prevoza, udruženja taksista i hotelijera, te organizacije EKPAT iz Austrije, po čijem primeru će funkcionisati "Pronađi me".

Do sada su, osim ministarstava, kao partneri bili Javno saobraćajno preduzeće (JSP), Grupacija taksi prevoznika Skoplja, Udruženje hotelijera (HOTAM) i Komercijalna banka. Uz njihovu saradnju, informacije o nestanku pojaviće se i na bankomatima, na recepcijama hotela članica HOTAM-a, na digitalnim displejima u gradskim autobusima i među taksistima, preko taksi stanica.

Pokrenuta je i inicijativa za saradnju s medijima koji žele da se pridruže.

"Svako ko to smatra svojom društvenom odgovornošću kao biznisom i ima digitalne kapacitete u svojim platformama može da nam se obrati za saradnju", rekla je Radevska.

Ministar prosvete Jeton Šaćiri najavio je novine u novom elektronskom dnevniku od druge polovine godine kako bi roditelji odmah mogli da vide da li je njihovo dete tog dana stiglo u školu i da li je upisano u e-dnevnik.

"Nastavnici i školsko osoblje često prvi primete kada je dete odsutno ili detektuju kada je u nekom riziku, što se manifestuje kroz njegovo ponašanje, izgled itd. S druge strane, upravo u školama i kroz nastavne i vannastavne aktivnosti deca se upoznaju sa potencijalnim opasnostima koje ih čekaju", rekao je Šaćiri.

Pitanje pokretanja ovakvog sistema u Makedoniji ponovo je aktuelizovano posle nestanka 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja, čiji je nestanak prijavljen 27. novembra, nakon što je njena učiteljica kontaktirala njenu majku jer devojčica ujutro nije došla u školu.

Njeno telo pronađeno je 3. decembra kod Skoplja. Za njeno ubistvo osumnjičene su četiri osobe. Prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski uhapšen je u Turskoj, a makedonsko ministarstvo pravde tražilo je njegovo izručenje. Ostali osumnjičeni su u pritvoru.

Palevski je osumnjičen i za ubistvo Panče Žežovskog (74) iz Velesa, čiji je nestanak takođe prijavljen policiji, a njegovo beživotno telo pronađeno je kod Velesa istog dana kada je pronađeno Vanjino telo.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Severne Makedonije, u poslednje tri godine nestala su 74 maloletnika. Od njih je pronađeno 65. Devetoro dece se i dalje vodi kao nestalo.

Prvobitno uspostavljen u SAD (pod nazivom "Amber Alert"), sistem postoji u nekoliko evropskih zemalja, a postepeno ga uvode i zemlje regiona. Osim u Srbiji, sistemi upozorenja za nestalu decu postoje i u Albaniji i Hrvatskoj, gde je poznat kao "Neno alarm".

Prema podacima "Amber Alert Europe" svake godine u zemljama Evropske unije nestane oko 100.000 dece.

XS
SM
MD
LG