Dostupni linkovi

Severna Koreja odbacuje tvrdnje o isporuci naoružanja Rusiji


Lider Severne Koreje Kim Džong Un sa pripadnicima vojske u Severnoj Koreji. Ilustativna fotografija
Lider Severne Koreje Kim Džong Un sa pripadnicima vojske u Severnoj Koreji. Ilustativna fotografija

Severna Koreja saopštila je 7. novembra da su tvrdnje Sjedinjenih Država da Pjongjang snabdeva Moskvu artiljerijskom municijom za njen rat u Ukrajini neosnovane, preneo je državni medij Severne Koreje KCNA.

Optužbe dolaze usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon niza severnokorejskih testova naoružanja prošle nedelje, uključujući interkontinentalnu balističku raketu.

Sa druge strane, Sjedinjene Države i Južna Koreja izvele su svoju najveću vazduhoplovnu vežbu ikada.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerija iz Severne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku.

"Ovde ne govorimo o desetinama. To je značajan broj artiljerijskih granata“, rekao je Kirbi, prenosi Politico.

Kirbi je rekao da američki zvaničnici ne znaju da li je Rusija zaista primila municiju, ali da pokušavaju da prate pošiljke.

Zamenik direktora za vojne spoljne poslove u Ministarstvu nacionalne odbrane Severne Koreje u saopštenju navodi da "SAD u poslednje vreme uporno šire neosnovane ’glasine o trgovini oružjem‘ između Severne Koreje i Rusije“.

U saopštenju se navodi da Severna Koreja vidi "glasine" kao deo "neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Severne Koreje u međunarodnoj areni".

"Još jednom jasno stavljamo do znanja da nikada nismo imali ‘poslove sa oružjem’ sa Rusijom i da nemamo plan da to činimo u budućnosti“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG