Dostupni linkovi

Kim ističe veze Severne Koreje i Rusije uoči verovatne Putinove posete


Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembar 2024.
Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembar 2024.

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozdravio je u sredu veze svoje zemlje sa Rusijom, navodeći da su dve države "nepobedivi saborci", pred moguću posetu predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Kim se prošle godine u retkom odlasku u inostranstvo sastao s Putinom na ruskom Dalekom istoku.

Seul i Vašington su kasnije tvrdili da je Pjongjang isporučio oružje Moskvi za upotrebu u Ukrajini, kršeći sankcije UN, u zamenu za tehničku pomoć za satelitski program.

Očekuje se da će Putin narednih dana doputovati u uzvratnu posetu Severnoj Koreji, nakon što je Kremlj u maju naveo da se putovanje "sprema".

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je da bi poseta mogla da se održi "već sledeće nedelje", u okviru Putinove turneje tokom koje bi mogao da poseti i Vijetnam.

Veze između Severne Koreje i Rusije su se "razvile u neraskidivu vezu saboraca", napisao je Kim u poruci Putinu koju je u sredu objavila severnokorejska novinska agencija KCNA.

Jonhap je naveo da satelitski snimci pokazuju moguće znake postavljanja "velike strukture" na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Takva aktivnost je ranije primećena kada se Severna Koreja pripremala za velike događaje u prestonici, kao što su vojne parade ili posete visokih stranih ličnosti, navodi Jonhap.

Kada je prošle godine bio u poseti Putinu, Kim je rekao da su veze Severa sa Moskvom "prioritet broj jedan".

Analitičari su upozorili da bi pojačana testiranja i proizvodnja artiljerijskih i krstarećih raketa u Severnoj Koreji mogle da budu priprema za isporuke Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Severnoj Koreji su sankcijama Ujedinjneih nacija zabranjeni testovi koji koriste balističku tehnologiju, ali je Moskva iskoristila veto u Savetu bezbednosti UN u martu da efektivno okonča monitoring UN, na čemu se Pjongjang posebno zahvalio Rusiji.

Severna Koreja je demantovala navode da isporučuje oružje Rusiji, nazivajući tu tvrdnju "apsurdnom".

U prošlomesečnom izveštaju Pentagona navodi se da Rusija koristi severnokorejske balističke rakete u Ukrajini, pozivajući se na analizu ostataka projektila nađenih u Ukrajini.

Eksperti su rekli da će tokom Putinove posete Pjongjangu Severna Koreja verovatno ponuditi isporuke više vojnog materijala za rat u Ukrajini, u zamenu za uvoz hrane i energije iz Rusije.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG