Dostupni linkovi

Severna Koreja upozorava Južnu na odgovor zbog propagande


Južnookorejski vojnici sa zvučnicima blizu dimilitarizovane zone između Severne i Južne Koreje, 16. jun 2024.
Južnookorejski vojnici sa zvučnicima blizu dimilitarizovane zone između Severne i Južne Koreje, 16. jun 2024.

Uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una upozorila je na novi odgovor protiv Južne Koreje ako Seul nastavi emitovanje programa preko zvučnika i bacanja letaka u jeku napetosti između dve zemlje.

"Ako Republika Koreja simultano baca letke i sprovodi provokaciju emitovanjem sa zvučnika, to će nesumnjivo doneti nove kontraakcije Demokratske Narodne Republike Koreje", rekla je Kim Jo Džong u izjavi kasno u nedelju koju je prenela državna novinska agencija KCNA.

Južna Koreja je u nedelju nastavila emitovanje programa preko zvučnika usmerenih ka Severnoj Koreji, saopštila je njena vojska, posle upozorenja da će to učiniti ako Pjongjang nastavi da šalje balone koji nose smeće na jug.

Severna Koreja je, prema navodima južnokorejskog generalštaba, takođe krenula da postavlja velike zvučnike usmerene ka jugu, prenela je u ponedeljak agencija Jonhap.

Prethodno je u subotu Severna Koreja poslala oko 330 balona sa pričvršćenim smećem; oko 80 njih palo je preko granice, saopštila je vojska Južne Koreje. Južna Koreja je u ponedeljak saopštila da je poslato još 310 balona, od kojih je oko 50 palo na njenoj teritoriji.

Pjongjang je počeo da šalje balone sa otpadom i đubrivom preko granice u maju, navodeći da je to odmazda za letke protiv Severne Koreje su bacali južnokorejski aktivisti u okviru propagandne kampanje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG