Dostupni linkovi

Prikupljeni potpisi za smenu gradonačelnika na severu Kosova


Potpisivanje peticije za razrešenje albanskog predsednika u Severnoj Mitrovici, 17. januar 2024.
Potpisivanje peticije za razrešenje albanskog predsednika u Severnoj Mitrovici, 17. januar 2024.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - završeno je prikupljanje potpisa u okviru peticije za smenu albanskih gradonačelnika.

To su za Radio Slobodna Evropa(RSE) potvrdili članovi Inicijativnih grupa, koji su i pokrenuli peticiju na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova. Ovo uputstvo je doneto početkom septembra prošle godine kako bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih izbora na severu Kosova, a nakon što su na vlast došli albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali izbore.

Inače, rok za prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika ističe 22. januara a na osnovu Administrativnog uputstva može biti produžen samo jednom na još 15 dana.

Darko Vuksanović iz Inicijativne grupe za Zvečan je za RSE rekao da su neophodan broj potpisa prikupili prvog dana pokretanja peticije 19. januara.

U roku od par dana su potpisi prikupljeni i u ostalim opštinama ali nije saopšten tačan broj, već su članovi Inicijativnih grupa naveli kako su prikupili "i više nego što je bilo potrebno".

Da bi peticija bila uspešna, bilo je potrebno prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača, odnosno u Zubinom Potoku 1.347 potpisa, u Zvečanu 1.411, u Severnoj Mitrovici 3.640, a u Leposaviću 2.689.

Naredni korak je da Inicijativne grupe ove potpise predaju predsednicima Skupština opština, koji imaju rok od tri dana da ih proslede Centralnoj izbornoj (CIK) komisiji na razmatranje i proveru.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana.

Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Slijede li novi izbori na sjeveru Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Peticiju za smenu albanskih gradonačelnika su potpisali i predstavnici Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Upravo ova stranka je pozvala na bojkot izbora prošle godine, da bi potom uslovljavala svoje učešće na izborima. Međutim, oktobra prošle godine je iznenada saopštila da je spremna da učestvuje na izborima i pozvala na njihovo organizovanje.

Ovakav stav Srpske liste je došao nakon što je oružana grupa Srba napala policiju Kosova u Banjskoj, kada je ubijen jedan policajac. Odgovornost za napad je preuzeo bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

XS
SM
MD
LG