Dostupni linkovi

Na poslastičarnicu na severu Kosova koju je posetio ministar policije bačen molotovljev koktel


Pripadnici kosovske policije u Severnoj Mitrovici, 13. jun 2023
Pripadnici kosovske policije u Severnoj Mitrovici, 13. jun 2023

Poslastičarnica "Šar" u Severnoj Mitrovici napadnuta je u nedelju rano ujutro molotovljevim koktelom, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora kosovske policije za severni region Veton Eljšani (Elshani).

"Oko 03.30 došlo je do pokušaja paljenja u Severnoj Mitrovici", rekao je Elšani.

Prema njegovim rečima, materijalna šteta je mala i zasad nema osumnjičenih.

Pre nekoliko dana ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Sveča (Xhelal Svecla), zajedno sa bivšim gradonačelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem, posetio je u poslastičarnici na koju je u nedelju bačen molotovljev koktel. Vlasnici lokala su članovi goranske zajednice.

Upitan da li je napad na ovaj lokal izveden iz osvete zbog posete Svečlje, Eljšani je rekao da "nije isključeno" da je to motiv napada.

Tenzije na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, visoke su od prošle godine, kada su, uz protivljenje lokalnog srpskog stanovništva, albanski gradonačelnici preuzeli rukovodstvo opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Tenzije su dodatno porasle 24. septembra, nakon što je grupa naoružanih Srba napala Kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši njenog pripadnika. U potonjim sukobima ubijena su i trojica napadača.

Kosovo krivi Srbiju za napad, ali Beograd poriče umešanost. Odgovornost za oružani napad u Banjskoj preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, glavne stranke kosovskih Srba koja uživa podršku Beograda.

Kosovo je tražilo da Srbija Radoičića i članove njegove grupe koji su izvršili napad preda pravosudnim organima Kosova.

XS
SM
MD
LG