Dostupni linkovi

KFOR pozvao strane da ne povećavaju tenzije na severu


Mađarski pripadnici KFOR-a ispred zgrade Opštine Zvečan, 29. maja 2023.
Mađarski pripadnici KFOR-a ispred zgrade Opštine Zvečan, 29. maja 2023.

Usred pojačanih tenzija na severu Kosova NATO-ova mirovna misija KFOR pozvala je sve strane da se uzdrže od akcija "koje bi mogle podstaći tenzije ili izazvati eskalaciju".

Ova misija je potvrdila da je 29. maja ujutru pojačala prisustvo u opštinama na severu Kosova, nakon porasta tenzija zbog izbora načelnika opština albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

KFOR je saopštio da povećano prisustvo na severu ima za cilj da obezbedi "bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

"Komandant KFOR-a [Angelo Michele Ristuccia] je u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija, Generalštaba oružanih snaga Srbije, ali i sa misijom EU za vladavinu Zakon na Kosovu [Euleks] i drugi predstavnicima međunarodne zajednice", saopštila je misija KFOR-a.

Kako su naveli, KFOR je u skladu sa svojim mandatom spreman da "preduzme sve mere da obezbedi bezbedno okruženje, na neutralan i nepristrasan način".

Konstatovali su takođe da je dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, jedini način da se smanje tenzije i osigura mir i normalizacija odnosa.

Lokalni Srbi u ponedeljak protestuju ispred zgrada opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protiveći se novim albanskim predsednicima opština, izabranim 23. aprila.

Kosovska policija saopštila je da se protesti na severu nastavljaju, te da su predstavnici Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu - podneli dva zahteva da bi protesti prestali. Iz ove stranke su tražili smenu novih albanskih načelnika opština i povlačenje specijalne jedinice Kosovske policije sa severa.

Tenzije na severu su porasle od 26. maja, kada je Kosovska policija pomogla novim predsednicima opština da uđu u opštinske zgrade.

Međunarodna zajednica je ovu akciju opisala kao "prisilni ulazak" u opštinske zgrade i zatražila od Kosova da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake".

Priština je branila svoju odluku, rekavši da je legitimna.

Novi albanski gradonačelnici izabrani su 23. maja, nakon što su prethodni predsednici opština sa Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke.

Ova stranka napustila je sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da sprovede proces preregistracije automobila sa nelegalnim srpskim tablicama.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike.

XS
SM
MD
LG