Dostupni linkovi

Zatvorene još dve benzinske pumpe na severu Kosova


Zatvaranje benzinske pumpe na severu Kosova, 22. juli 2024.
Zatvaranje benzinske pumpe na severu Kosova, 22. juli 2024.

Inspektorat Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine u Vladi Kosova zatvorilo je još dve benzinske pumpe u Zvečanu i Leposaviću, jer nisu imale licencu.

"Ovu akciju je uspešno sprovela Centralna inspekcija za nadzor tržišta, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova, Carinom, Poreskom upravom Kosova i Agencijom za privatizaciju Kosova", navodi se u saopštenju Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine.

Dodaje se da je cilj ove akcije bila "verifikacija relevantne dokumentacije", te da svi ekonomski operateri moraju poštovati pravila i zakone na snazi.

Prethodno su 16. jula zatvorene tri benzinske pumpe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, jer su zakupci poslovali bez dozvola.

Nadležno ministarstvo navodi da će inspekcija i narednih dana proveravati da li benzinske pumpe imaju važeću dozvolu za delatnost kojom se bave.

Gotovo sve zatvorene pumpe u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova su imale logo Naftne industrije Srbije (NIS).

NIS je zvanično svoj rad u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, obnovio decembra 2016. godine, ali su se ubrzo nakon toga u javnosti pojavile informacije da su te pumpe zapravo u vlasništvu biznismena sa severa Kosova. NIS je, inače, u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta i njegove krovne kompanije Gasprom.

Da su te pumpe u vlasništvu privatnih biznismena, 21. jula je za Radio Slobodna Evropa potvrdilo i Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, uz navode da svaki ekonomski operater mora da ispuni kriterijume za dobijanje licence u skladu sa zakonima na snazi.

Agencija za privatizaciju Kosova je 16. jula saopštila da su zatvorene benzinske stanice pod njenom kontrolom, te da ima ugovor o zakupu sa vlasnicima ali da će oni biti raskinuti jer ti privrednici nemaju licencu nadležnih kosovskih institucija.

Radi se uglavnom o benzinskim stanicama koje su nekada bile u vlasništvu naftne kompanije Jugopetrol.

XS
SM
MD
LG