Dostupni linkovi

Bezbednost novinara u Srbiji je goruće pitanje, kaže predsednica Evropske federacije novinara


Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (foto arhvi)
Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (foto arhvi)

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever izjavila je da je u razgovoru sa ministrom informisanja u Vladi Srbije Dejanom Ristićem rekla da je ugrožavanje bezbednosti novinara i dalje goruće pitanje.

"Nekažnjivost napada je velika", rekla je Sever.

Ona je za Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) rekla da je na sastanku sa Ristićem 7. septembra u Zagrebu postavila konkretna pitanja.

"Pokrenula sam pitanje napada na novinara Vuka Cvijića i činjenice da tužilaštvo tri meseca čeka na dostavljanje lekarskog izveštaja. Podsetila sam i da je čovek koji je optužen da je pretio Ani Lalić pobegao", rekla je Sever.

Novinar nedeljnika Radar Vuk Z. Cvijić fizički je u maju napadnut u centru Beograda i taj slučaj do danas nije procesuiran. Optuženi S. I. za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić pobegao je iz kućnog pritvora uoči sudskog pretresa 3. jula u tom slučaju.

Maja Sever dodala je da je broj pretnji i fizičkih napada na novinare u Srbiji u ovoj godini do septembra na istom nivou kao prošle, kao i da je zabeleženi broj pritisaka manji.

"Upozorila sam na problem smanjenja novca za projektno sufinansiranje, koje je u odnosu na prošlu godinu smanjeno za oko sedam miliona evra. Utisak je da su komisije za dodelu sredstava i dalje popunjene ljudima koji novac dele po partijskoj liniji", rekla je Sever za NUNS.

Ocenila je da je primetno da je vlast u Srbiji našla način da finansira tabloide i da sistem postupaka protiv medija koji krše zakon ne funkcioniše.

Saopštila je da je upozorila na organizovanu kampanju gomilanja tužbi protiv Fondacije Slavko Ćuruvija i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije objavilo je da su Ristić i Sever na sastanku u Zagrebu analizirali stanje na međunarodnoj medijskoj sceni, izazove u oblasti javnog informisanja i moguće mehanizme za njihovo postepeno otklanjanje.

"Dužnu pažnju sagovornici su posvetili pitanju bezbednosti novinara i naglasili obavezu svih činilaca da se suprotstavljaju toj društvenoj pošasti. Razgovarano je i o posebnoj obavezi nosilaca javnih dužnosti, novinara i njihovih udruženja da afirmišu medijski pluralizam, kao i pluralizam mišljenja", saopštilo je između ostalog Ministarstvo 8. septembra.

Po podacima NUNS, u 2024. zabeleženo je osam fizičkih napada na novinare u Srbiji i 46 verbalnih. U 2023. registrovano je 11 fizičkih napada i 46 verbalnih.

Dve slike bezbednosti novinara u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG