Dostupni linkovi

Senat SAD: Rusija izazvala sukobe u Teksasu


Sukobi za 200 dolara
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Sukobi za 200 dolara

Ruski hakeri su organizovali i antiislamske i proislamske proteste u Teksasu na istom mestu u isto vreme 21. maja 2016, koristeći posebne Fejsbuk stranice kreirane na takozvanoj „farmi trolova“ u Sankt Petersburgu, obelodanio je u sredu Komitet američkog Senata za obaveštajna pitanja.

Fejsbuk stranica nazvana “Srce Teksasa” (Heart of Texas) organizovala je miting pod nazivom “Stop islamizaciji Teksasa” u podne 21. maja prošle godine protestujući protiv otvaranja biblioteke u islamskom Dava (Da’wah) centu u Hjustonu.

Najavu skupa na Fejsbuku videlo je 12 hiljada ljudi, kazao je predsednik Komiteta senator Ričard Bur (Richard Burr).

Sa drugog Fejsbuk naloga povezanog sa Rusijom – “Ujedinjeni muslimani Amerike (United Muslims of America) – organizovan je kontramiting: “Spasimo islamsko znanje”.

Ni jedna niti druga strana nisu mogle da znaju da ih ruski trolovi podstiču na sukob na ulici te da izazivaju podele među Amerikancima: Ričard Bur
Ni jedna niti druga strana nisu mogle da znaju da ih ruski trolovi podstiču na sukob na ulici te da izazivaju podele među Amerikancima: Ričard Bur

Kako javljaju američki mediji, “Ujedinjeni muslimani Amerike” postoje u stvarnosti kao neprofitna organizacija ali nije povezana sa istoimenom Fejsbuk stranicom. Više od 2.700 posetilaca je videlo najavu pomenutog skupa, kazao je Bur.

“Ni jedna niti druga strana nisu mogle da znaju da ih ruski trolovi podstiču na sukob na ulici te da izazivaju podele među Amerikancima”, kazao je Bur otvarajući sednicu Komiteta na kojoj su saslušani i predstavnici Fejsbuka, Gugla i Tvitera.

“Ironično, jedna osoba je kazala na skupu da ga je promovisalo ‘Srce Teksasa’. Međutim, niko iz ove organizacije nije viđen na pomenutom mitingu. Sada znamo zbog čega. Teško je prisustvovati događaju u Hjustonu, a istovremeno trolovati iz Sankt Petersburga”, dodao je Bur.

Po njegovim rečima, organizovanje i promovisanje oba skupa koštalo je Rusiju “oko 200 dolara”.

“Fejsbuk je omogućio održavanje ovih protesta. Siguran sam da naši neprijatelji uče iz ruskog iskustva…Morate učiniti više da zaštitite američke građane, i sve vaše korisnike, od ove vrste manipulacije”, poručio je Fejsbuku i ostalim organizacijama predsednik senatskog Komiteta za obaveštajna pitanja.

Antiislamski skup u Hjustonu nije jedini događaj koji je promovisala Fejsbuk stranica “Srce Teksasa”. Ona je reklamirala “sveopšti Tekzit miting” - u cilju nezavisnosti ove savezne države – i seriju antimigrantskih kao i skupova uperenih protiv Hilari Klinton (Hillary Clinton) tri dana pre predsedničkih izbora u SAD u novembru prošle godine.

To pokazuje da cilj ruskih sajber upada nije bio samo uticanje na predsedničke izbore već i “atak na političku koheziju” i okrenu Amerikance jedne protiv drugih, smatra Džejms Ludes (James Ludes).

“Nije namera da se deluje u korist jednog ili drugog kandidata, već podigne politička temperature da se osećamo kao da pucamo po šavovima”, istakao je Ludes, prenosi Asošiejted pres.

“Srce Teksasa” je imalo oko 225 hiljada sledbenika. Ova stranica je ukinuta u septembru ove godine kao deo akcije Fejsbuka da zatvori naloge i stranice “verovatno kreiranih iz Rusije”, kazao je portparol ove kompanije za “Biznis insajder”.

Tehnološke kompanije zakazale

Komitet Senata je objavio listu Fejsbuk naloga sa političkim sadržajima za koje se tvrdi da ih je širila zvanična Moskva uoči predsedničkih izbora u SAD. Na vebsajtu Komiteta Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja objavljeno je oko tri hiljade reklama na Fejsbuku koji su predmet istrage Kongresa.

Posebno na udaru bila Hilari Klinton
Posebno na udaru bila Hilari Klinton

Tehnološke kompanije su nedavno priznale su da su na njihovim platformama šireni sadržaji - kreirani u Rusiji - o američkoj politici i drugim pitanjima, kao što verska, rasna, nošenje oružja, imigracija.

Posebno je na udaru bila kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika Hilari Klinton, naročito sa Fejsbuk naloga “Isusova armija” (Army of Jesus).

“Hilari je Satana i njeni zločini i laži pokazuju kakvo je ona zlo”, objavljeno je na ovoj stranici na kojoj se dodaje da je republikanski kandidat Donald Tramp (Trump) “pošten čovek” koji je “duboko posvećen ovoj zemlji”.

Ruske vlasti negiraju da su se na bilo koji način mešale u američke predsedničke izbore.

Tehnološke kompanije su nastojale tokom saslušanja da odbace kritike kongresmena da su sporo reagovale na zloupotrebe iz Rusije.

Fejsbuk, kao najveća društvena mreža na svetu, ponovo je bila najviše izložena negativnim komentarima članova senatskog Komiteta, koji su veoma nezadovoljni ulogom ove kompanije u “ciljanom marketingu”.

Pravni zastupnik Fejsbuka Kolin Streč (Colin Stretch) kazao je tokom saslušanja da je 16 miliona Amerikanaca možda bilo izloženo ruskim informacijama preko Instagrama od početka oktobra 2016. On je dodao da je možda još četiri miliona Amerikanaca videlo takav materijal pre oktobra.

Tome treba dodati još 126 miliona Amerikanaca koji su verovatno videli ruske političke sadržaje na Fejsbuku u poslednje dve godine, što je ova kompanija objavila početkom sedmice, prenosi Rojters.

Boravak predstavnika tehnoloških kompanija ove sedmice u Vašingtonu pokazuje da se menjaju okolnosti u kojima deluju nakon nekoliko decenija delovanja sa veoma malo kontrole regulatornih tela. Sada su u defanzivi u čitavom nizu pitanja.

“Na prošlim izborima ste zakazali”, kazao je demokratski senator Ron Wajden (Wyden), koji se inače smatra velikim saveznikom Silikonske doline.

Specijalni predstavnik američkog Ministarstva pravosuđa i nekoliko panela u Kongresu istražuju rusko mešanje u izbore u SAD i moguće veze sa Trampovom kampanjom.

Predsednik SAD ponavlja da nije bio ni u kakvom kontatku sa Moskvom uoči izbora.

Pojedini republikanski kongresmeni nastoje da razdvoje pitanje kontrole tehnoloških kompanija, odnosno kako ih je Rusija koristila za širenje svojih političkih sadržaja, od legitimiteta Trampove izborne pobede.

Tako Ričard Bur smatra da je nemoguće izmeriti uticaj delovanja Rusije na društvenim mrežama. Bilo kakav zaključak da je Tramp imao koristi od pomenutih akcija Moskve ne uvažava složenost ovog pitanja, dodaje Bur.

Pojedini republikanci takođe nastoje da prikažu razmere ruskog delovanja kao beznačajne u poređenju sa sveukupnim političkim materijalom onlajn.

Tramp i Klinton su potrošili u kampanji 81 milion dolara na reklame na Fejsbuku, što je mnogo više od 46 hiljada dolara koliko je potrošila “Internet istraživačka agencija” (the Internet Research Agency), za koju se sumnja da je deo ruske “farme trolova”, kazao je predstavnik Fejsbuka Streč.

Demokratski senator Mark Vorner (Warner) kazao da je razočaran postupkom tehnoloških kompanija koje, kako se čini, ograničavaju informacije povezanih sa “Internet istraživačkom agencijom”, sugerišući da je mnogo više neregistrovanih ruskih sadržaja na mrežama.

Pojedini senatori su kritikovali ove kompanije zbog slanja pravnih zastupnika da svedoče a ne čelnika.

“Ukoliko prođemo još jednom kroz ovaj postupak, veoma bismo cenili da vidimo ključne ljude (tehnoloških kompanija) koji donose odluke”, istakao je nezavisni senator Angus King.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG